A könyvtől az óriásplakátig

Tally T9216: különleges képességek

, 2002. november 9. 16:18
Vajon milyen elvárásoknak kell megfelelnie egy újonnan kifejlesztett lézernyomtatónak a harmadik évezred elején? Lehet-e előnyösen ötvözni a célszerű kialakítást az átlagosnál nagyobb teljesítménnyel és a megfizethető árral?
A válaszokat a Tally T9216 jelű monokróm lézerprintere adja meg. Az egyre népszerűbb modell az átlagosnál nagyobb sebességével és különleges szolgáltatásaival tűnik ki versenytársai közül. Ráadásul csekély helyet foglal el az asztalon, ugyanakkor teljesítmény tekintetében a nagyobb kategóriájú nyomtatókkal is vetekszik.

A T9216 a gyorsaságot és a rugalmasságot ötvözi a minőségi írásképpel: percenkénti 16 lapos nyomtatási sebesség mellett terhelhetősége eléri a havi 40 000 oldalt, amivel már a munkacsoportok igényeit is kielégíti. Az 1200x1200 dpi-s felbontás bőven elegendő az átlagos, szöveget vagy igényesebb üzleti grafikát tartalmazó dokumentumok kinyomtatására - 16 megabájtos alapmemóriája 144 megabájtig bővíthető.

A lézernyomtatót napjaink leggyorsabb párhuzamos interfészével (ECP) építették, így a számítógépről érkező adatokat a hagyományos sebességnek akár tízszeresével is képes fogadni, mindemellett már alapkiépítésben tartalmazza az USB-portot.

Az általános nyomtatáson kívül vízjeles és rétegnyomtatásra ugyancsak képes; a készülék sajátossága, hogy papírtakarékos üzemmódban egy lapra 2, 4, 6, 9 vagy akár 16 oldal "zsugorítható" (ami archiválásnál számít nagy előnynek), de nagyításra is alkalmas: a T9216-os poszterüzemben egy A/4-es grafikát akár négyszeresére felnagyítva (16 oldalra!) printel ki. Az A/5-ös méretű könyvnyomtatás is egyszerűen megoldható, csak a meghajtóprogramban be kell állítani a "booklet" formátumot, s a printer átszámolja és betördeli az oldalakat, hogy végül már csak a lapok összefűzése legyen a feladat.

Külön figyelmet érdemel a kezelőpult: a T9216 manuálisan is egyszerűen vezérelhető, minden lényeges funkciónak önálló kezelőgombja van. Ezek közül is kiemelendő a "Toner Save", amellyel festéktakarékos üzemmódba állíthatjuk a készüléket. A T9216 további különleges tulajdonsága a legutoljára elkészült, akár többoldalas dokumentum egyetlen gombnyomással ("Reprint") történő újranyomtatásának lehetősége.

Népszerűségi mutatók

A Kvint-R Számítástechnikai Kft. a Tally nyomtatóinak vezérképviselőjeként a printerek értékesítése, szervize és alkalmazástechnikai támogatása mellett vállalja az Epson, a HP, az OKI és a Canon készülékeinek javítását, szervizmunkáit is. A Tally márkájú printerek és kellékek értékesítéséből bevételeik 68 százaléka, míg a nyomtatószerviz-üzletágból a forgalom 15 százaléka származik.

A Tally megbízhatóságát és népszerűségét jól mutatja, hogy a 25 legnagyobb tőkéjű, illetve a 25 legeredményesebb magyarországi vállalat több mint fele a Tally printereivel oldja meg kulcsfontosságú központi nyomtatásainak többségét.

Költségek

Amíg a Tally adatai szerint egy átlagos monokróm oldal kinyomtatása (papír nélkül, a szokásos 5 százalékos fedettséggel) tintasugaras printer esetén 16, színes lézernyomtatónál pedig 8 forint/oldal, addig monokróm lézernyomtató használatakor oldalanként csak 5 forintos átlagos kiadással kell számolni. Mátrixnyomtatók esetében 60 fillér, sornyomtató alkalmazásakor pedig csupán 20 fillér az egy oldalra eső költség.

Tintasugaras rekorder

Kevesen tudják, hogy a világ egyik leggyorsabb tintasugaras nyomtatóját is a Tally gyártja. A T3016-os modell a cég egyedülálló technológiájára épül: printelési sebessége háromszor nagyobb a leggyorsabb mátrixnyomtatókénál, ára azonban alig magasabb. Másodpercenként 2000 karakter megjelenítésére képes, s ezzel a sebességgel felveszi a versenyt a sornyomtatókkal is. 360 dpi-s felbontásával az általánosan használt grafikákat is jó minőségben képes megjeleníteni, az összesen 256 fúvókát magában foglaló dupla nyomtatófej élettartama 2 milliárd karakter, az oldalankénti nyomtatási költség pedig hihetetlenül alacsony: egy oldal előállítása csupán 90 fillérbe kerül. Terhelhetősége azonban hihetetlenül nagy, segítségével havonta 60 000 oldal nyomtatható, egy tintapatronnal pedig több mint 30 000 oldal állítható elő.

Kulcsszavak: printer Tally

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59