eVilág – A digitális kultúra napja

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. november 15. 11:48
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002. november 15-én szakmai napot rendezett a kulturális értékek megőrzésének informatikai megoldásairól, melynek keretében ismertette "eVilág - digitális tartalom és kultúra (hazai kulturális javak a digitális világban)" című pályázatát az Ernst Múzeumban.
Az ország számos múzeumából és közgyűjteményéből több mint 200 érdeklődőt vonzó szakmai napot Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter nyitotta meg, ezután Csepeli György politikai államtitkár vázolta a Nemzeti Digitális Adattár tervét, majd a minisztérium képviselői tájékoztatót adtak az IHM "eVilág - digitális tartalom és kultúra" című pályázatáról.

A program keretében Műalkotások digitalizálása címmel az Ernst Múzeum munkatársai a Museum.hu portállal közös bemutatót tartottak már megvalósított sikeres digitalizálási projektekről. Az első működő gyűjteményfeldolgozó program hálózati alkalmazását Az Év Múzeuma 2001 címet elnyert Duna Múzeum ismertette. Ezután Suhajda Attila, az IHM helyettes államtitkára, Dombi Gábor, az NKÖM informatikai biztosa, valamint a Duna Múzeum és a technológiai megoldásokat kínáló cégek részvételével kerekasztal-beszélgetés zajlott a digitális tartalom- és kultúrafeldolgozásról.

A szakmai napon az IHM képviselői hangsúlyozták, hogy a pályázattal nyújtandó támogatás célja nemzeti kulturális értékeink megörökítésének elősegítése és az elektronikus világban történő megjelenítése. Célja továbbá a határon túli magyarság kulturális támogatása és a hazai nemzeti kisebbségek kultúramegőrzésének elősegítése az EU-integráció jegyében.

A Digitális kultúra program keretében magyarországi levéltárak, országos múzeumok, szakmúzeumok, megyei, területi és tematikus múzeumok, egyházi gyűjtemények pályázhatnak az intézmények kezelésében lévő nemzeti kulturális javak elektronikus feldolgozásának (interneten történő megjelenítésre alkalmas digitális verzió előállításának) megvalósítására, valamint a már feldolgozott tartalmak hozzáférhetővé tételére az interneten vagy az intézményben az odalátogatók számára. Egy pályázó által elnyerhető támogatás maximum 20 millió forint.

A Digitális kultúra térnyerésének támogatása program keretében olyan nonprofit szervezetek, költségvetési intézmények és felsőfokú oktatási intézmények pályázhatnak új kiadványok elektronikus és/vagy nyomdai úton történő elkészítésére, amelyek már rendelkeznek saját, az információs társadalom térnyerését elősegítő kiadványokkal, sorozatokkal, műsorokkal.

A Határon túli magyar kultúra digitalizálása program keretében a Magyarországon bejegyzett civil valamint nonprofit szervezetek pályázhatnak, melyek vállalják a határon túli magyar kulturális értékek digitális feldolgozását és elektronikus vagy nyomdai úton történő közzétételét, terjesztését. A pályázaton elnyerhető támogatás maximális összege 8 millió forint.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14