Indul a Sulinet-Express

Vértes János, 2002. november 18. 11:26
Magyar Bálint oktatási miniszter szombati előadásával az Educatio szakkiállításon zöldre állította a szemafort, és elindította a Sulinet Expresst. Így nevezik azt a kormányzati programot, amelynek révén minden pedagógus - az adómegtakarítások következtében gyakorlatilag ingyen - számítógéphez juthat; a tanulók és tanárok számítógépes képzésének és vizsgáinak költségét egyaránt átvállalja az állam; a számítógépes írástudás idejekorán történő elsajátításának köszönhetően pedig remélhetőleg csökken az a hátrány, amit országunk begyűjtött az elmúlt években még szomszédjainkkal szemben is.
A Sulinet Express vagonjai a következők: hálózat, hardver, otthoni számítógép, tanártovábbképzés, számítógép-kezelői vizsga (OKJ- ECDL-), elektronikus írásbeliség, digitális tananyag.

Ha elhagyjuk az allegóriát, akkor ennek lényege, hogy ezen területek mindegyikét támogatja az Oktatási Minisztérium részben már bejelentett intézkedései, részben további pályázatok, programok révén. A Sulinet hálózat kapcsán a miniszter ígéretet tett arra, hogy 2005-ig minden iskolát bekapcsolnak a hálózatba, s ez például az általános iskolák terén azt jelenti, hogy a jelenlegi 35 százalékos ellátottság száz százalékra nő. A külföldön lévő magyar intézményekre, iskolákra is odafigyel a kormányzat, közülük jelenleg 30 internetezését támogatja a magyar állam, ezt a számot 2004-re 300-ra szeretnék növelni. A hardver vagonba is sok támogatás jut, 2006-ra a középiskolákban minden ötödik tanulóra, az általános iskolákban pedig minden tizedikre jut majd egy PC.

Az otthoni számítógépek vásárlását olyan adókedvezmények segítik a tanárok és tanuló diákokat nevelő családok számára, amelyek keretében 2-3 év alatt a vásárlók visszakapják a beruházás árát. A megvásárolt számítógép kezelésének elsajátítását ingyenes oktatás segíti, sőt a sok tízezer forintos számítógép-kezelői vizsgákat sem saját zsebből kell majd állniuk sem a tanároknak, sem az érettségiző diákoknak. A digitális írásbeliség keretében az informatikai oktatási a jelenlegi hetedik osztály helyett két-három éven belül már az ötödik osztályban elkezdődik, s ezzel párhuzamosan a tananyag egyre nagyobb hányada kerül át a tankönyvekből (illetve CD-kről)a webre.

Magyar Bálint előadásának prezentációja letölthető a
http://www.hirek.com/data/images/32192/SE.pps  
címről. (Letöltés ideje függ a sávszélességtől, 900 kilobyte!)

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36