Létszámleépítés a székesfehérvári Philipsnél - állítás és cáfolat

MTI Sajtóadatbank, 2002. november 18. 07:34
A székesfehérvári Philips Magyarország Kft.-nél működő Video Szakszervezet szerint a cégnél létszámleépítés és bércsökkenés kezdődött az IBM gyárbezárásának bejelentését követően, ám a kft. kommunikációs vezetője cáfolta az állítást az MTI-nek.
A Video Szakszervezet által pénteken az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a székesfehérvári Philips Kft.-nél november 12-én megkezdték a felmondások átadását, gondosan ügyelve arra, hogy az előző évhez hasonlóan, az elbocsátások száma ne érje el a bejelentésköteles, csoportos létszámleépítés 30 fős határát.

A közlemény szerint a tavaly elkezdett karcsúsítás már alig hétszázra apasztotta a valamikor csaknem kétezer dolgozót foglalkoztató üzem létszámát, s a megkezdett elbocsátások következményeként akár félezerre is csökkenhet a gyárban foglalkoztatottak száma.

A szakszervezet szerint a "philipsesek" egy részét kölcsönzött, s a jelenleginél kiszolgáltatottabb helyzetben levő munkaerőre kívánja lecserélni a cég vezetése.

Káprai Attila szakszervezeti titkár szerint már jelenleg is 400 kölcsönzött szakember dolgozik a gyárban.

A Video Szakszervezet vezetősége hangsúlyozta: mivel az érdekképviselet májusban megakadályozta a tervezett egyoldalú bércsökkentést, a vállalat vezetése szeptember 30-án felmondta a 10 éve működő kollektív szerződést, "valószínűleg annak érdekében, hogy 2003 januárjától általános bércsökkentést hajtson végre".

Blazsevácz Péter, a Philips Magyarország Kft. kommunikációs vezetője az MTI érdeklődésére közölte: a Philips Magyarország vezetősége sem Székesfehérvárott, sem a többi üzemében nem tervez az IBM-éhez hasonló létszámleépítést.

- Az elmúlt időszakban történt kis mértékű - 20-30 fő közötti - elbocsátás a szórakoztatóelektronikai termékek gyártásának szezonális korrekciója miatt történt - tette hozzá a kommunikációs vezető.

Blazsevácz Péter hangsúlyozta: a cégvezetés sem a székesfehérvári, sem a többi gyáregységében nem tervez bércsökkentést.

A szakszervezet azon állítására, hogy a "philipseseket" kölcsön munkaerővel akarják lecserélni, a kft. kommunikációs igazgatója nem kívánt reagálni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50