Új magyar találmány: mobil webkamera rendszer

MTI Sajtóadatbank, 2002. november 20. 21:41
Magyarországon már szabadalmi oltalmat kapott, és rövidesen száz országban nyer még jogi védettséget három székesfehérvári feltaláló találmánya, a mobil webkamera rendszer - tájékoztatta az MTI-t az ötletgazda, a kamerás távfelügyeleti rendszer szolgáltatásait végző székesfehérvári Jumah Kft. ügyvezetője.
Juhász Sándor elmondta: az internetről jól ismert webkamerák ötlete alapján kidolgozott mobil webkamera mindenféle hálózati csatlakozás nélkül, bármilyen távolságból képes élő, vizuális információt továbbítani a megrendelő számítógépére egy saját fejlesztésű szoftver segítségével. A kamerát magába foglaló képrögzítő kis helyen elfér, háza zárható, és megoldható a kamera több irányú mozgatása is. A rendszert úgy alakították ki, hogy a szolgáltatott vizuális információ csak a megrendelő számítógépén jelenik meg, illetve megfelelő jelszóval a rendszerbe lépve látható. A feltaláló szerint a találmányt elsősorban a gazdasági szféra tudja majd hasznosítani, mivel a kamerarendszer lehetővé teszi például az építkezéseken, a cégközpontjától távoli telephelyeken történtek figyelemmel kísérését. Használható magáncélokra is, egyebek között a hétvégi házak szemmel tartására ajánlják.

A legegyszerűbb változat mintegy 200.000 forintból megvalósítható, és a költségek a nyújtott szolgáltatásoknak megfelelően emelkednek. A feltalálók - a kohászként dolgozó Juhász Sándor, a faipari mérnöknek tanuló Mahler László és Hrabovszky Ákos vállalkozó - egy évig dolgoztak a találmány kidolgozásán, fejlesztésén és megvalósításán. A munka nagy részét ők végezték, csupán a szoftver elkészítéséhez vették igénybe szakképzett programozók segítségét. A találmány ez év őszén kapta meg Magyarországon a szabadalmi oltalmat, és várhatóan néhány héten belül külföldön is jogi védelmet élvez.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14