A France Télécom kibogozódik a Mobilcomból

MTI Sajtóadatbank, 2002. november 25. 08:12
A France Télécom végre ledobhatja a német Mobilcom mobilszolgáltató ballasztját, a tulajdon gyógyulása érdekében. Pénteken közölték, hogy a francia távközlési vállalat megállapodott a Mobilcommal: megszüntetik az együttműködést a Mobilcom harmadik generációs (UMTS) terveiben. A harmadik generációs vállalkozás felszámolására 580 millió eurót ígért a France Télécom - ez összehasonlíthatatlanul kevesebb, mint az a 10 milliárd euró, amelyet a korábbi megállapodás szerint a 28,5 százalékos tulajdona, a Mobilcom fejlesztéseire kellett volna költenie. Ezenfelül, a pénteki kiegyezés szerint, a France Télécomnak jár minden bevétel 90 százaléka, amely a csődközelbe került Mobilcom harmadik generációs vagyontárgyainak eladásából esetleg származik.
A pénteken elért megállapodás szerint a Mobilcomnak és többi tulajdonosának többé nincs követelése a France Télécommal szemben.

Az ügylet része, hogy a France Télécom 6 milliárd dollárnyi, kibocsátandó saját részvényre váltja a Mobilcom 6 milliárd eurós adósságát, majd a részvényeket visszavásárolja a bankoktól és más hitelezőktől, és további 1 milliárd euróval megváltja a Mobilcomnak utóbbi két évben adott tulajdonosi hiteleket is. Ezt még a részvényeseknek jóvá kell hagyniuk.

A pénteki megállapodásban nem volt szó a France Télécom Mobilcom-részesedésének további sorsáról. Korábbi hírek szerint azt is a hitelező bankoknak szánták, részleges adósságtörlesztés fejében.

Az 55,5 százalékos állami tulajdonban lévő France Télécom szeptember közepén 12,18 milliárd euró nettó veszteséget jelentett az első félévről, és elnöke, Michel Bon lemondott. Az idei első félévi eredményt 11,14 milliárd euró egyszeri tétel terhelte, közte 7,3 milliárd euró értékleírás a csődközelbe került MobilCom miatt.

Tavaly az első félévben 1,95 milliárd euró tiszta nyeresége volt a francia távközlési vállalatnak.

A France Télécom a története egyik legjobb működési eredményét produkálta az első félévben, egyszersmind a története legnagyobb tényleges veszteségét. A vállalat szóvivője szerint ez az ellentmondás késztette lemondásra az elnököt, aki személyes felelősséget vállalt a Mobilcom kalandjaiért. A France Télécom működési nyeresége 3,18 milliárd euróra nőtt a tavalyi első félévi 2,71 milliárdról.

A Mobilcom-részt 2000 áprilisban vették meg, de a rá költött pénz ablakon kidobottnak bizonyult. A France Télécom adóssága 69,7 milliárd euró volt június végén. A francia vállalat igazgatótanácsa a mérleg nyilvánosságra hozatalával egyidejűleg úgy döntött, hogy megvonja a további pénzügyi támogatást a Mobilcomtól, de - mint a most pénteken elért megállapodás is mutatja - ez nem volt azért ilyen egyszerű.

A Mobilcom szeptember végén a német állam áthidaló hitelével, állami és tartományi hitelgaranciával, alkalmazottai 37 százalékának elbocsátásával - azaz 130 millió eurós megtakarítással - és a harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltatása beindításának jégre tételével elkerülte a csődöt. Az ötmillió ügyfelet kiszolgáló, főleg más cégektől vásárolt kapacitások újraértékesítéséből élő Mobilcom közölte, hogy egyelőre felhagy a harmadik generációs (3G) mobilszolgáltatás beindításának tervével, de az erre megszerzett licencet megtartja.

A France Télécom pénteken napközben 13 százalékot is nyert a megállapodás hírére a párizsi értéktőzsdén, végül 15,39 eurón zárt, 9,85 százalékkal drágábban a csütörtöki, 14,01 eurós zárónál. Csütörtökön 14,20 eurón nyitott. A pénteki eredményével 11,81 százalékkal volt drágább, mint egy hete, 30,08 százalékkal drágább, mint egy hónapja, 65,72 százalékkal olcsóbb, mint az év elején és 69,22 százalékkal olcsóbb, mint egy éve.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50