NaNE a neten

Csapó Ida, 2002. december 1. 17:32
Tóth Györgyi, az ELTE BTK egykori amerikanisztika szakos bölcsésze ma már a NaNE, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület munkatársa. Tizenkilenc évesen négy hónapot töltött Angliában, s örömmel fedezte fel, hogy sok önkéntes szervezet működik az országban. "Nekem leginkább az tetszett közülük, amelyik HIV-pozitív embereknek szervezett társaságot és programot, hogy az előítéletekből adódó elszigeteltségüket csökkentse" - emlékszik vissza. "Hazajöttem, és néhány évvel később, amikor már kicsit kevésbé volt húzós az egyetem, megláttam a NaNE matricáit az ELTE-n. Arra gondoltam, hogy ebben a szervezetben biztosan nincs túlkínálat munkaerőből, mert nehéz és szintén sok előítélettel terhelt témákkal foglalkozik. 1996-ban jelentkeztem a következő képzésükre..." Beszélgetésünket a webes jelenléttel kezdtük, s azzal, hogy miért fontos egy civil szervezetnek az internetes honlap, elérhetőség, és hogyan alakult ki a site.
Azt, hogy kell egy site, azóta egyértelműnek tartottuk, amióta az internet egyes szűkebb célcsoportjaink számára is viszonylag könnyen elérhető médiummá vált, és amióta a honlapok tárolása, illetve elkészítése szintén egyszerű lett. Az első ötletcsírától néhány év, az első konkrét megbeszéléstől egy szűk esztendő telt el. A struktúra kigondolása tartott talán a legtovább, a tartalmak már évek óta rendelkezésünkre álltak papíron, szórólapokon és a fejünkben. Az alstruktúra felépítése már gyorsabban ment, amit a tartalom webre rendezése követett.

Mit vártatok a netes megjelenéstől, és ez mennyire jött be?

Egy hatásos multiplikációs eszközt reméltünk, amely anélkül képes tudásunkat és véleményünket közvetíteni, hogy arra az egyesületnek nyomdaköltséget, a munkatársaknak pedig időt kellene fordítani. Mind egyéni, mind sajtóérdeklődés esetén nagyon nagy könnyebbség, hogy azt tudjuk mondani: először nézze át a weboldalainkat, és utána kérdezzen. Hiszen munkatársaink több ember munkáját látják el, és energiájukat, illetve idejüket korábban arra kellett fecsérelniük, hogy ugyanazokat az alapvető dolgokat ismételgessék minden alkalommal.

A tartalom alakulásába olvasóitok is beleszólnak?

Vannak tartalmak, oldalak, amelyek éppen effajta visszajelzések alapján születnek, például az Európa Tanács egyik konferenciaszervezője jelezte, hogy semmit sem talált a weben a nőkereskedelem témájában angolul, aminek magyar vonatkozása lenne. Honlapunkon már most is működik egy vendégoldal, ahol érdekes megjegyzéseket lehet olvasni. Sok ember sosem venné fel a telefont vagy írna egy e-mailt azért, hogy elmondja, mit gondol a munkánkról, a témákról, viszont a vendégkönyvbe beírni igazán a legcsekélyebb erőfeszítést igényli. Sokan az e-mailes elérhetőséget is a weboldalról tudják meg, így a személyesebb vagy nem a vendégkönyvbe való megjegyzések az info@nane.hu-n keresztül, de a site látogatásával összefüggésben érkeznek.

Kik foglalkoznak a honlappal?

A tartalomért és annak karbantartásáért az egyesület két munkatársa felel, míg a design és a technikai fenntartás egy informatikai cég feladata. A vállalkozás egyik tulajdonosa egy fiatalember, aki önkéntes alapon már évek óta rendszergazdáskodik nálunk, karbantartja elavult, szedett-vedett számítógépeinket. Amikor webes céget hozott létre, felajánlotta, hogy referenciaként megcsinálja a honlapunkat. A többéves ismeretségből adódóan az együttműködés kiváló volt. Ráadásul informatikai szakemberünk abba a ritkábbik fajtába tartozik, amely nem próbálja misztifikálni a szakmáját, és mindig képes laikusok számára is érthető, használható módon, nagy türelemmel elmagyarázni a számítógépek és az internet rejtelmeit. Az arculatot tehát egy webes cég fejlesztette ki, mi pedig építő kritikával éltünk - nem sokkal.

Más oldalakat szoktál nézegetni?

Azok közé tartozom, akiket a National Geographic vagy más, tömény információt közlő médium teljesen le tud nyűgözni. Éppen ezért az internet számomra fontos és csodálatos eszköz. Ha valamiről információra van szükségem, nagyon ritka, hogy nem a számítógépemhez fordulok legelőször - általában sikerrel.

Hogyan látjátok: a nők elleni erőszak mennyire van jelen a neten?

A világháló csak egy médium, amely tükrözi az emberi társadalmat. Még mindig a férfiak használják többet, átlagosan nekik van jobb minőségű hozzáférésük, és ez továbbra is rányomja bélyegét a tartalomra, amelynek egy - sajnos nem kis - része pornó. A net adta személytelenség hasonló a telefonos zaklatáshoz. Nehezebben követhető, viszont talán kevésbé tud ijesztő lenni. Ha bárki ilyet tapasztal, hívja nyugodtan segélyvonalunkat a 06-80-505-101-es számon, este hat és tíz között, vagy írjon az info@nane.hu-ra, és megbeszéljük.

Specializálódott-e nálunk bármilyen szervezet a netes zaklatásra, a nők ellen elkövetett erőszakra?

Nem tudok róla, hogy külön erre bárki is szakosodott volna. Mi természetesen a nők elleni erőszak minden formájával foglalkozunk, hiszen azok összefüggenek. A neten és az élet bármely más területén előforduló dolgok gyökerei ugyanabban a társadalmi háttérben találhatók meg.

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület célja

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NaNE) Egyesület 1994 januárjában alakult meg azzal a céllal, hogy segélyvonalat indítson a bántalmazott nők részére. A segélyvonalra, amely mind a mai napig az egyetlen célzott telefonos szolgáltatás e témában, immár nyolcadik éve érkeznek a hívások az ország minden részéről. Este hattól tíz óráig tartó ügyeletük napi 5-8 bántalmazással és családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyet regisztrál.

A családon belüli erőszak nem magánügy. Számos nemzetközi egyezmény és javaslat kimondja, hogy a nők és gyerekek elleni családon belüli erőszak a nőkkel szembeni diszkrimináció egyik formája, és ezért megszüntetése állami feladat. Egy ilyen mértékű társadalmi problémát egyetlen civil szervezet sem tud egymaga megoldani. Amiben a NaNE valóban segíteni tud, az a meghallgatás és az ítéletmentes megértés, valamint a családon belüli erőszak társadalmi jelenségéről szóló ismertetek terjesztése akár képzések, akár publikációk formájában. A NaNE a bántalmazott nők és gyerekek számára működtetett telefonos segélyvonalon kívül többek között képezi a segélyvonalas önkénteseket, kiadványokat, könyveket jelentet meg, plakátkampányokat indít, a médiában rendszeresen hallatja a hangját, ismeretterjesztéssel foglalkozik, törvénymódosítási javaslatokat tesz, illetve beadványokat fogalmaz meg.

Néhány adat a családon belüli erőszakról

A családon belüli erőszak elsődleges áldozatai a nők és gyerekek.

Minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz a férje vagy partnere.

Magyarországon a családon belüli erőszak hetente legalább egy nő életét követeli.

A nők számára a (volt) férjek és (volt) élettársak jelentik a legfőbb veszélyforrást.

Részletesebben: www.nane.hu/egyesulet/index.html.

Linkgyűjtemény a témához kapcsolódóan:

Nők elleni erőszak

Violence Against Women Online Resources: www.vaw.umn.edu/index.asp.

UNIFEM - 1999 broadcast of "World Free of Violence Against Women" global video conference: www.unifem.undp.org/campaign/violence/videocon.htm.

UN Human Rights Page on Women and Violence - a nők elleni erőszak mint az emberi jogok megsértése - ahogyan az ENSZ látja: www.un.org/rights/dpi1772e.htm.

Az ENSZ weboldala a nők elleni erőszak megfigyelésével foglalkozó különleges megbízott, Radhika Coomaraswamy munkáját mutatja be. Coomaraswamy 1994 óta tesz jelentést a nők elleni erőszak különböző aspektusairól az ENSZ különböző szerveinek: www.unhchr.ch/women/focus-violence.html.

Feminist.com - erőszakellenes feminista linkek: www.feminist.com/violence.World Health Organization: www.who.int/inf-fs/en/fact239.html.

V-DAY - a nőkkel szembeni erőszak ellen küzdő nemzetközi mozgalom. Valentin-nap környékén világszerte rendezvényekkel és színházi előadásokkal hívják fel a figyelmet a nők elleni erőszakra, a bevételt pedig ilyen témával foglalkozó civil szervezetek között osztják szét. E rendezvények központi darabja hagyományosan Eve Ensler Vaginamonológok című világhírű műve, amelynek visszatérő témája a nők elleni (szexuális) erőszak: www.vday.org.

Gyerekekkel szembeni szexuális visszaélés

Zarbbitter e. V. - németországi egyesület (bizonyos szórólapjaik több nyelven is olvashatók): www.zartbitter.de.

A női jogok mint emberi jogok

UNICEF-brosúra a nők és gyerekek emberi jogairól (kinyomtatható vagy PDF-ben letölthető): www.unicef.org/pubsgen/humanrights-children/index.html.

Reproduktív jogok

Center for Reproductive Law and Policy: www.crlp.org.

A nők és férfiak egyenlősége - a férfiak szerepe

Development and Project Planning Centre, University of Bradford - "Men, Masculinities and Gender Relations in Development": www.brad.ac.uk/acad/dppc/gender.html.

UN Men's Group for Gender Equality: www.undp.org/gender/programmes/men/men_ge.html.

Wold Bank GenderNet: www.worldbank.org/gender.

Férfiak az erőszak ellen

Male Network (svédül, angolul és spanyolul): www.man-net.nu/engelsk/start.htm.

Men for Change: www.chebucto.ns.ca/CommunitySupport/Men4Change/index.htm.

"Men Only" Rape Prevention Programme: www.hws.wsu.edu/wellness/menonly.

Men Can Stop Rape: www.mencanstoprape.org/index.htm.

Kanadai Fehér Szalag Mozgalom (angolul és franciául): www.whiteribbon.ca.

***

Tartalomszűrők az interneten:

Angol nyelvterületen sokféle internetes tartalomszűrővel találkozhatunk.

Az alábbi linkgyűjtemény ezekről közöl rövid ismertetést.

The Family Browser 2.10: download.com.com/3000-2356-9667916.html?tag=lst-0-4

Lényegében egy böngészőről van szó, amely a tartalmat szűri. A választékból ez az egyetlen ingyenes szolgáltatás.

Computer Snooper 5.0: download.com.com/3000-2150-1555838.html?tag=lst-0-1

Az üzenoprogramokat szelektálja oly módon, hogy kiszűri a pornográf szavakat, és megakadályozza a pornóképek megosztását. A gyártó webhelye már nem elérhető.

Control Kids Parental Control 3.05: download.com.com/3000-2353-8654872.html?tag=lst-0-3

Naplózza a felhasználó szörfözését a neten, a tartalmat a böngészőben szűri.

Snitch 1.2: download.com.com/3000-2132-8607691.html?tag=lst-0-5

Ez a program a számítógépre letöltött úgynevezett "adult" tartalmakat keresi.

Net Nanny 4.2: www.netnanny.com/home/home.asp

Mindent szűr, a leveleket, de még a chatet is. Ez tűnik a legkomplettebb, legjobb megoldásnak.

S végezetül a szűrőprogramok "portálja": www.software4parents.com/main.html

A site-on sokféle filter megtalálható, olyanok is, amelyek képesek a chat szűrésére.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50