Miért nincs sasszemünk?

, 2002. november 30. 18:48
Ha versenyt írnának ki arra, hogy melyik a legszuggesztívebb honlap, ahol minden eszközt bevetnek a cél érdekében, akkor a www.focusmed.hu eséllyel indulhatna. Már a Flash-animáció is elég meggyőző, ahogyan 30 másodperc alatt a lézersugár nyomán egy gyönyörű szem formálódik a szemünk láttára, de ezen túllépve egy még hathatósabb érvet olvashatunk: "Hazánkban egyedülállóan a Focus Medicalban várja az Ön kérdéseit olyan ügyfélszolgálati munkatárs, aki korábban maga is páciens volt, azaz lézeres szemműtéten esett át, s látása a 2000. júliusi műtét óta 100%-os. Tegye fel neki kérdéseit honlapunkon keresztül!"
Akit pedig ez sem győzött meg, az játsszon egyet a dioptriák háborújában, ami a klasszikus potyogós-lövöldözős játékok egyik verziója. Én hiába próbáltam tisztes eredményt elérni a számomra éles látást biztosító szemüvegben, bizony, a játék agya átlátott a szitán, s ügyetlenségemet rossz látásnak minősítette, vagyis innen is egyenes út vezet a margitszigeti Thermal Hotelben berendezett Focus Medical lézerklinikára.

A Focus Medical Margitsziget Mikro-szemsebészeti és Lézer Központban 1990 óta végeznek szemsebészeti beavatkozásokat, s az eltelt tizenkét év során sok ezer embernek adták vissza a szemüveg nélküli éles látás élményét. Az ide látogató szemüvegesek több tízezer dioptria hátrahagyásával távoztak az intézetből.

A kancsalság- és szürkehályog-műtétek mellett az intézetben 1996-ban bevezették az excimer lézeres eljárást, a negatív lencsebeültetést, és 1998-ban a LASIK eljárást. A LASIK egy görög szemsebész, Joannisz Pallikarisz ötleteként került át a szemorvosi gyakorlatba az 1990-es években. Mivel a mínusz 8,0 dioptria feletti excimer lézeres kezelésnek gátat szabhat az esetlegesen megjelenő szaruhártyahomály (haze), új műtéti beavatkozást fejlesztettek ki. Egy igen finom műszerrel, az ún. microkeratommal a szaruhártyán 160-180 mikron mélységben lebenykét készítenek, és azt felhajtva végezik el az excimer lézeres beavatkozást, a szaruhártya vastagságától függően akár mínusz 12,0 dioptriás rövidlátást is korrigálva. A lebenyke visszahajtása után a sebgyógyulás gyors és szinte fájdalommentes.

Az utóbbi időben világújdonságnak számító eljárások kifejlesztésében is aktívan részt vesz a klinika. A tudományos tevékenység és fejlesztések kapcsán szoros együttműködés alakult ki a szemsebészet vezető nemzetközi személyiségeivel, többek között az USA-beli szemésztársaság vezető professzorával, David Schanzlinnel, illetve Fyodorov akadémikussal, akikkel együtt dolgoznak azon, hogy a rászorulók közül minél többen búcsúzhassanak el a homályos látástól és a szemüvegtől.

Na, de még mindig nem tudjuk, hogy miért nincs sasszemünk! A www.focusmed.hu oldal online ügyfélszolgálata erre és sok más kérdésre is választ ad. Az ember azért nem lát olyan élesen, mert szaruhártyája egyenetlen, míg a sasé teljesen sima.

A Trinety (www.trinety.hu) által készített oldal alkotói nem tették hozzá - pedig a bevezetőben jelzett meggyőzőerőhöz illene -, hogy ma még sok embernek ahhoz sincs meg a kellő éleslátása, hogy szemüveg helyett a lézerműtétet válassza. Ez az éleslátás persze nem a lézersugárral, hanem a website nézegetésével javul...

Kulcsszavak: website egészségügy

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55