Magyarország 1999-2000: Informatikai cégek ellen is történtek törvénytelen kémkedések

Szalay Dániel, 2002. december 3. 15:35
Nem csak újságíró és akkoriban még ellenzéki politikus, de több informatikai cég és azok vezetői iránt is "érdeklődött" az a túlbuzgó APEH-munkatárs, aki az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal számítógépes rendszerében illetéktelenül adatokat kért le 1999-ben és 2000-ben. A megfigyeltek listáját, ahogy a sértettek ahhoz hozzájárulnak, folyamatosan frissítik az APEH internetes honlapján. Az illető kémkedett a KFKI Csoport több cége iránt, és benézett a Mobil Askkal kapcsolatos információkba is.
Az állami adóhatóság egyik munkatársa 1999-től 2000-ig az APEH számítógépes rendszeréből feladatkörét meghaladva betekintett néhány adózó adataiba. Ezen adózóknak, miután ez kiderült, levelet küldött a kormányváltás után menesztett régi APEH-menedzsmentet felváltó új vezetőség, melyben hozzájárulását kérték az érintettek nevének, illetve cégének nyilvánosságra hozatalához. A beleegyezésüket adó magánszemélyeket, gazdasági társaságokat és egyéb szervezeteket tartalmazó listát folyamatosan frissítik, ahogy a törvénytelenül megfigyeltek engedélyei beérkeznek a hivatalhoz. Tekintettel arra, hogy a levelek még most is folyamatosan érkeznek, a lista bővülése még mindig lehetséges, az azonban már most megfigyelhető, hogy az adatokat kifürkésző személy különösen nagy érdeklődéssel volt informatikai cégek iránt is.

Megfigyelte például a KFKI Csoport több cégét is. Buzgón tanulmányozta a KFKI Számítástechnikai Rt. állományait, és - annak ellenére, hogy ez már csak nevében KFKI-cég, egy jó ideje semmi köze a KFKI Csoporthoz - kutakodott a KFKI Direkt Kft. adataiban is. De nem volt rest a Nokia készülékek forgalmazásával foglalkozó Mobil Ask Műszaki Szolgáltató Kft.-vel kapcsolatos információkat sem lekérni.

Egy másik, az APEH számítógépes hálózatával kapcsolatos ügy, az 1998. októberi hosszú bájtok éjszakája kapcsán 2002. november 6-án szignált APEH-jelentésben, mely cáfolja a hosszú bájtok éjszakájának létezését, egyébként többek között az áll: "Megállapítható, hogy az adóhatóság alaptevékenységétől eltérő munkát végző dolgozók részéről nem történt lekérdezés. A megadott adóalanyok adatait lekérdező ügyintézők tevékenységében az adatvédelmet, illetve a célhoz kötöttség elvét sértő visszaélés nem történt."

Nem sokkal később azonban, a tehát nem létező hosszú bájtok éjszakája után, 1999-ben és 2000-ben az APEH honlapján lévő hír szerint mindenképpen történtek furcsa lekérdezések az informatikai rendszerben. Ekkor került sor az ominózus - a KFKI-cégek és a Mobil Ask iránti - lekérdezésekre is. A nevük nyilvánosságra hozatalát engedélyező, megfigyeltek listája a www.apeh.hu címen is olvasható.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50