Az FTC áldását adta az IBM-Hitachi üzletre

Tóth Kristóf, 2002. december 3. 08:42
Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Szabályozóbizottság (Federal Trade Commission) hétfőn zöld utat adott az IBM-Hitachi megállapodásnak, amely szerint a japán cég átveszi az IBM veszteséges merevlemez-üzletágát.
Az IBM és Hitachi cégek már korábban, egészen pontosan idén júniusban bejelentették, hogy merevlemezrészlegeiket egy közös vállalkozásban kívánják egyesíteni, amelyet néhány év alatt fokozatosan, teljesen átvesz a Hitachi. Az IBM ezzel egy időben pedig kilép a merevlemezes meghajtók piacáról.

A megállapodást már korábban jóváhagyta számos jelentős kereskedelmi szabályozóbizottság, így többek között az Európai Bizottság, a japán Fair Trade Commission, a brazil Conselho Administrativo de Defensa Economica és a tajvani Fair Trade Commission. A szerződés véglegesítéséhez már csak egy szabályozóbizottság engedélyére van szükség, közölte a két társaság.

A kezdetben létrejövő közös vállalkozásban az IBM 30, a Hitachi 70 százalék tulajdonrésszel fog rendelkezni. Az IBM összesen 2,05 milliárd dollárt fog kapni a veszteséget termelő üzletágáért. A kifizetésre a szerződés szerint három év alatt fokozatosan, a Hitachi tulajdonrészének növelésével egy időben kerül sor. Az egyesített társaság összesen 24 ezer alkalmazottat tervez foglalkoztatni, központja pedig San Joséban (Kalifornia) lesz.

A merevlemezgyártás az elmúlt években egyáltalán nem számított sikeres tevékenységnek az IBM számára. A társaság 2001-ben 423 millió dollárt veszített az üzletágon, 2002 harmadik negyedévében pedig alig három hónap alatt, majdnem még egyszer ekkora, 381 milliós veszteséget regisztrált a részlegen belül.

Kulcsszavak: FTC Hitachi IBM +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50