NTT DoCoMo fejlesztés a gépkocsikban

Kollár Csaba, 2002. december 5. 17:45
A Nissan Motor és az NTT DoCoMo bejelentette, hogy egyesíti erőit annak érdekében, hogy létrehozza a Business Telematics Working Committee (BTWC) elnevezésű bizottságot mobil multimédiás és a telematikai rendszerek egyesítéséhez.
A BTWC egy több vállalatot magába tömörítő szervezet azzal a céllal, hogy közösen dolgozzanak olyan üzleti megoldásokon, amelyek egyesítik magukban a mobil multimédiás rendszereket és a telematikai rendszereket, melyeket elsősorban a gépkocsik eladásával, lízingelésével és bérlésével foglalkozó vállalkozások használhatnak majd fel.

A tervek szerint a bizottság 2003 januárjában kezdi el működését. Ezt megelőzően a két vállalat már 2002 február 19-én aláírt egy megállapodást arról, hogy közösen tanulmányozzák a telematikai rendszerek, a hagyományos PDC mobilkommunikációs technológiák együttműködését részint a harmadik generációs technológiákkal, részint a gépkocsiba épített információs rendszerekkel.

A bizottság alapvető feladata az, hogy eldöntse, milyen fajta információ lesz a legmegfelelőbb, és azt milyen módon lehet közvetíteni. Már 2003 első napjaiban elkezdődnek az adatátviteli tesztek, és a tervek szerint április körül már megalkotják a teljes telematikai rendszert, melynek kereskedelmi bevezetése azonban csak 2003 végén, 2004 elején várható.

A rendszerterv szerint a bérelt, vagy lízingelt gépkocsikba egy mobilkommunikációs eszközt építenek, ami folyamatos kapcsolatban áll a Nissan által biztosított CARWINGS Center elnevezésű szerverrel. A rendszer képes arra, hogy nem csak a bérléssel/lízingeléssel foglalkozó vállalatokat szolgálja ki, hanem a biztosítás, karbantartás, biztonság területén dolgozó cégeket csakúgy, mint a tartalomfejlesztőket és -szolgáltatókat.

A Nissan Motor és az NTT DoCoMo elképzelése szerint az egyik lehetséges rendszer olyan információkkal szolgál a vezetőnek/utasoknak, mint a eligazodás, közlekedés, időjárás, éttermek/hotelek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14