Az Infoparkban az Axelero Internet

, 2002. december 7. 16:34
November elején az Axelero is beköltözött a lágymányosi Infoparkba, s ezzel az internet, az adatkommunikáció, az online fejlesztés és az elektronikus tartalomszolgáltatás újabb jelentős képviselője csatlakozott az infokommunikációs innováció otthonában korábban megtelepedett cégekhez.
A Matáv-csoport lassan mindegyik üzletágának zászlóshajója az Infoparkban vet horgonyt. Igaz, a Westel székhelye nem tartozik szervesen a "magyar Szilícium-völgyhöz", ám a távolság annyira elenyésző, hogy Drajkó László, az Axelero vezérigazgatója akár az ablakából integethet mobilos kollégájának a Kaposvár utcába, vagy átkiabálhat a Matáv fejlesztőinek a szomszédos épületbe. Persze miért gesztikulálna bárki is a legnagyobb hazai telekommunikációs cégcsoportból, amikor éppen nekik van a legszélesebb választékuk a kapcsolatteremtés különféle eszközeiből?

Az Infoparkba költözés ténye már önmagában is stabil, kiegyensúlyozott üzletmenetet feltételez. Az Axelero Internet azonban ezt további bizonyítékkal toldotta meg: a költözéssel egy időben szerezte meg az ISO 9001:2000 minőségirányítási rendszer tanúsítványát. Ez pedig az ügyfeleknek és a partnercégeknek egyaránt garanciát jelent arra, hogy a szolgáltatás szigorú kritériumok által szabályozott és ellenőrzött módon, tervszerűen történik, s a cég elkötelezett a minőség folyamatos javítása iránt. Az ISO-tanúsítvány természetesen a tartalomszolgáltatásra is kiterjed, s ez azt jelenti, hogy az Axelero által üzemeltetett Origo portál lett Magyarország első minősített szerkesztősége.

A költözéssel az elmúlt időszakban végrehajtott minőségi fejlesztések sora, a legkorszerűbb magyar internetvállalat felépítésének egyik fejezete zárult le. Ám nemcsak minőségi, hanem mennyiségi változásokat is maga mögött tudhat a cég. A munkatársak száma öt év alatt megtízszereződött, s míg 1997-ben az egykori Matávnet előfizetőinek száma alig haladta meg a 11 ezret, mára ez a szám több mint 142 ezerre nőtt. Vagyis az Axelero a hazai előfizetők közel felének, hozzávetőleg 44 százalékának biztosít internet-hozzáférést, és emellett naponta hatszázezernél több látogatót szolgál ki tartalommal az Origo portálon.

A nyár eleji "internetháború" által okozott piaci megrázkódtatást is sikerült a cégcsoportnak kihevernie. A piackutatási adatokat idézve Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a kedvezmények visszavonását követő, kedvezőtlen irányú trend mára megfordult: októberig a Matáv szolgáltatási területén 270 ezerre emelkedett a dial-upos internetezők száma, ami megegyezik a júniusi ügyfélszámmal, s emellett 27 ezer ADSL-vonalat kapcsoltak be.

A széles sávú technológiák elterjesztésében jelentős szerepe volt az Axelerónak. Másfél éve tartó folyamatos kampányuknak köszönhetően mára az ügyfelek 20 százaléka rendelkezik széles sávú internet-előfizetéssel. Összességében ez 1,6 százalékos ellátottságnak felel meg, ami már az Európa élvonalába tartozó országok fejlettségi szintjéhez közelít. Jelenleg ez a mutató Angliában, Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban 3 százalékos, őket megelőzi Németország 5 százalékkal, az élen pedig Svédország jár, ahol a lakosság 18 százaléka széles sávon csatlakozik a világhálóra.

A hazai ADSL-piacon az Axelero-csoport részesedése közel 50 százalékos, míg a másik széles sávú technológiában, a kábelnetpiacon 11 százalékot mondhat magáénak.

Mennyiségi részesedésének megfelelően minél jobb ügyfélkiszolgálásra törekszik az internethasználat elterjesztésében is élenjáró vállalat. A minőség záloga többek között a nemrégiben bevezetett számlázási és ügyfél-adminisztrációs rendszer is, amelynek révén lehetőség nyílik új, az előfizetők igényeihez jobban alkalmazkodó szolgáltatások nyújtására. Pontosabbá válnak a nyilvántartások, ellenőrizhetőbbek lesznek az adatok. A technikai háttér átalakulásának köszönhetően a számlákkal kapcsolatos hibák előfordulásának valószínűsége jelentősen csökken, és az azok kijavításához szükséges folyamatok felgyorsulnak. A rendszer biztonsági funkcióinak segítségével lehetővé válik az esetleges visszaélések hatékonyabb felderítése is.

Az Infoparkban lévő irodák három és fél ezer négyzetméternyi területén a cég 250 munkatársa dolgozik, míg a számlázással és az ügyfélkapcsolatokkal foglalkozó részlegek a Soroksári úton működnek. Az adatpark továbbra is a Petőfi Sándor utcai épületben üzemel.

Lágymányoson megvalósulni látszik az a szándék, hogy az Infopark a régió központi, vezető innovációs és technológiai parkja legyen a hi-tech infokommunikációs szektor számára. S itt az Axelero Internetnek bérelt helye van.

Kulcsszavak: Axelero +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59