F-Secure: veszélyesebb és nehezebben detektálható vírusok 2003-ban

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2003. január 28. 13:04
Veszélyesebb és nehezebben detektálható vírusok megjelenését helyezte kilátásba 2003-ra Kimmo Alkio, az F-Secure Corporation alelnöke a 2F 2000 Kft. - az F-Secure-termékek hazai disztribútora - által rendezett mai sajtótájékoztatón.
2002-ben az adatbiztonság világát új típusú fenyegetések határozták meg. A vírusok Linux rendszereken történő terjedése, a nyílt forráskódot kihasználó támadások, az otthoni számítógépekbe való betörések egyre gyakoribbá válása és az ázsiai vírusírók egyre növekvő aktivitása rengeteg munkát adott az adatbiztonsággal foglalkozó cégeknek.

Az új technológiák, a sok platform valamint a mobil- és a vezeték nélküli eszközök rohamos terjedésével egyidejűleg nő a potenciális támadások száma is.

"Mivel életünk egyre jobban függ az információtechnológiai eszközöktől, fejlődésükkel egyidejűleg nő a támadások által okozott kár nagysága is " - hívta fel a figyelmet Kimmo Alkio. "A mozgásban lévő eszközök kommunikációjának védelmére megoldás lehet az ún. "biztonsági zónák" létrehozása" - állította az F-Secure alelnöke.

Mindezek nagy lehetőséget, komoly piaci potenciált tartogatnak a biztonsági cégek számára. Kimmo Alkio szerint azonban a megfelelő megoldás kiválasztásánál ma már egyre nagyobb szerepet kapnak a könnyen menedzselhető, "mobil vállalati" biztonsági rendszerek, és egy ilyen komplex biztonsági szolgáltatás esetében a márkanév és a hozzá fűződő tapasztalat is egyre inkább meghatározó szempont.

"Felmérések szerint a hazai IT-biztonsági piac (termékek és kapcsolódó szolgáltatások) nagysága eléri az 5 milliárd forintot, amelynek mintegy 40%-a származik az antivírusszoftverekből és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokból" - jelentette ki Fórján Csaba, a 2F 2000 Kft. ügyvezető igazgatója. "Cégünk a mai nappal elindítja partner programját, amelynek keretében a 2F 2000 Kft. hozzáadott értékekkel növelt disztribúciós tevékenységet kíván folytatni a hazai rendszerintegrátor és viszonteladó cégek körében. Terveink szerint ez a fajta együttműködés - az általunk nyújtott professzionális IT-biztonsági szolgáltatás és a gyártókkal való közvetlen kapcsolat révén - bővítheti a hazai rendszerintegrátor cégek szolgáltatási palettáját, erősítheti piaci pozíciójukat."

"Az F-Secure antivírusszoftver a hazai antivírustermékek és -szolgáltatások piacán közel 10%-os piaci részesedéssel bír, amely meghaladja az európai átlagot. Éppen ezért az F-Secure kiemelt területként kezeli Magyarországot. A 2F 2000 Kft. partnerprogramját kitűnő kezdeményezésnek tartjuk, biztosak vagyunk benne, hogy a viszonteladó partnerek mind kereskedelmi, mind technikai oldalról kiemelt támogatásban részesülnek, és ehhez igyekszünk mi is minden segítséget megadni" - tette hozzá a finn cég alelnöke.

Vírustrendek

A vírustámadások által okozott kár 2001-ben világszinten meghaladta a 10,7 milliárd dollárt. A legkártékonyabb vírus, a Code Red mintegy 2,6 milliárd dolláros kárt okozott a számítógép-felhasználók körében.

Bár a fertőzések száma 2002-ben kisebb volt, mint az előző évben, a felismert új vírusok száma nagyjából megegyezett. Havonta új vírusok százait fedezik fel. Az ismert vírusok száma 2002 végén körülbelül 80 000 volt.

2002-ben az egyik legnagyobb változás az ázsiai vírusírók aktivitásának növekedése volt, és az Ázsiából eredő vírusok száma folyamatosan tovább nő. A legjelentősebb vírusforrások Kína, Tajvan és Dél-Korea. 2001 szeptembere óta Észak-Amerikában alig íródott vírus: a társadalom kevésbé elnéző hozzáállása a bűnözéshez lényegesen csökkentette az Egyesült Államokból származó vírusok számát.

A hazai felhasználók informálása érdekében a 2F 2000 Kft. munkatársai 2002 novemberében elindították a Vírus Híradó portált (www.virushirado.hu), amely magyar nyelven hiteles és naprakész tájékoztatást nyújt a vírusokról, hasznos információval látja el a PC-felhasználókat, és teszi számukra "kézzelfoghatóvá" napjaink e fontos problémáját.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50