Mobil játékgépet fejleszt a Nokia

Tóth Kristóf, 2003. február 4. 22:54
A finn mobiltelefon-gyártó egy saját, mobil játékgéppel kíván konkurenciát állítani a Nintendo GameBoy Advance készülékének.
A világ legnagyobb mobilgyártója szerdán jelenti be az N-Gage elnevezésű készüléket, amellyel a cég egy teljesen új piacra kíván belépni. A társaság egy ideje elégedetlen a mobiltelefon-piac lassú növekedésével, ezért a sokkal dinamikusabban fejlődő játékkonzol-piac felé kacsintgat.

A Nokia N-Gage a Nintendo GameBoy Advance készülékéhez fog hasonlítani, ugyanakkor az utóbbival ellenben mobiltelefonként is használható lesz. A finn gyártó új készülékével párhuzamosan mobil eszközökbe szánt játékszoftverek fejlesztésébe fogott, így a közeljövőben az N-Gage modell sem marad majd házon belüli játékszoftver nélkül. A japán Sega, amely egy ideje már csak játékprogramok fejlesztésével foglalkozik, szintén tartogat néhány meglepetést az N-Gage majdani felhasználói számára.

A szakértők szerint azonban kérdéses, hogy a Nokia mobil készülékek szegmensében szerzett - egyébként jókora - hírneve elegendő lesz-e a Nintendo stabil egyeduralmának megtöréséhez a mobil játékkonzolok piacán. "A Nokia jókora játékkiadói részleget hoz létre, hogy versenybe szállhasson a GameBoy készülékekhez elérhető kínálattal" - mondta Ben Keen, a ScreenDigest piackutató cég kutatási igazgatója. "A Nintendo jelenleg egyedül uralja a piacot" - ismerte el Anssi Vanjoki, a Nokia mobiltelefonokkal foglalkozó üzletágának elnökhelyettese.

A vezető szerint a társaság azonban olyan újításokat fog bevezetni a területen, mint például a drót nélküli hálózati játék lehetősége. Ezen a területen a finn óriáscég könnyedén kamatoztathatja a mobiltelefonok piacán szerzett tapasztalatát. "Ha valaki meghódíthatja a mobil játékkonzolok piacát, az a Nokia" - mondta egy elemző.

Mint Vanjoki elmondta, az N-Gage lehetővé teszi, hogy a játékosok Bluetooth kis hatótávolságú drótnélküli hálózaton, vagy akár a GSM mobilhálózaton is játszhassanak egymás ellen. A GameBoy Advance játékosok csak kábel segítségével játszhatnak egymás ellen.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50