A Microsoft szoftverek nem elég biztonságosak

Tóth Kristóf, 2003. április 3. 06:19
A nagyvállalatoknál dolgozó számítógépes biztonsági szakemberek több mint háromnegyede úgy vélekedik, hogy a Microsoft termékek nem biztonságosak - derül ki a Forrester Research technológiai kutatócég napokban kiadott jelentéséből. A jelentés készítői által megkérdezett biztonsági szakemberek és rendszergazdák 77 százaléka szerint a Windows operációs rendszerek legnagyobb hibája a korántsem kielégítő biztonság, ennek ellenére a megkérdezettek 89 százaléka még a kényesebb feladatok végrehajtásához is Windows szoftvereket használ.
A cambridge-i (Massachusetts) székhelyű "Trustworthy Computing" 35 olyan nagyvállalatot mért fel a "Lehet a Microsoft biztonságos?" című jelentés kapcsán, mely cégek éves bevétele legalább 1 milliárd dollár. Laura Koetzle, a kutatócég egyik vezető elemzője elmondta, hogy bár a nagyvállalatok információs technológiai munkatársai általában tisztában vannak a Windows operációs rendszerek hibáival és biztonsági réseivel, általában nem sokat tesznek annak érdekében, hogy az általuk használt rendszerek biztonságosabbak legyenek. Koetzle legfrissebb adatai szerint a nagyvállalatoknak csak mintegy 40 százaléka tervez különböző biztonságtechnikai fejlesztéseket a közeljövőben, a számítógépes támadásokat elszenvedett cégek pedig 59 százalékban kívánnak kisebb-nagyobb változtatásokat végrehajtani a Microsoft szoftverek használatát illetően.

A világ legnagyobb szoftverfejlesztő cégeként nyilvántartott Microsoft tisztában van azzal, hogy Windows operációs rendszerei biztonsági szempontból korántsem tökéletesek, melynek bizonyítéka, hogy a szoftvercég egy évvel ezelőtt útjára indította azt az úgynevezett "Trustworthy Computing", vagyis "megbízható számítástechnika" projektet, mely a Microsoft szoftverek általános biztonságának fokozására hivatott. "Tisztában vagyunk azzal, hogy a Trustworthy Computing projekt kapcsán kitűzött célok elérése nem lesz egyszerű, és elképzelhető, hogy több évnek, vagy adott esetben egy évtizednek kell majd eltelnie ahhoz, hogy a számítógépes rendszerek olyan megbízhatóak legyenek, mint amilyennek mi elképzeljük őket" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a Microsoft szóvivője, aki a Forrester Research jelentésére utalva hangsúlyozta, hogy a projekt egyelőre még nagyon az elején tart.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14