Sanyo-technológia: kétszeres kapacitású CD-k

Tóth Kristóf, 2003. április 23. 21:02
Japán vezető elektronikai cége, a Sanyo egy olyan új technológiát jelentett be, melynek segítségével az eddigieknél akár kétszer több adat is tárolható a teljesen hagyományos írható CD-ken.
Bár a gyártó munkatársai a bejelentés kapcsán külön kiemelték, hogy a technológia segítségével a normál CD-kre is jelentősen több adat préselhető, mint korábban, arról nem szabad megfeledkeznünk, hogy az ily módon megírt lemezek olvasására csak a technológiával kompatibilis CD meghajtók, illetve egyes firmware frissített DVD drive-ok képesek.


A Sanyo képviselői elmondták, hogy a vadonatúj technológiával a cég saját fejlesztésű CD-íróiban éppúgy találkozhatnak majd a vásárlók, mint a Sanyo partnerei által forgalomba hozandó új CD-írók esetében, ami azt jelenti, hogy a japán cég készen áll a technológia licenszjogainak az eladására. A Sanyo vezetői egyébként úgy vélekednek, hogy a megduplázott kapacitású CD-knek azért van létjogosultságuk a piacon, mert a mindössze 650-700 MB tárolókapacitású CD-k, és a 4,7 GB-os DVD-k között túlzottan nagy lyuk tátong, melyet éppen itt az ideje betömni.


A CD-R és DVD lemezek közötti kapacitással rendelkező adattároló megoldások iránt fokozatosan egyre nagyobb igény mutatkozik, ugyanis a felhasználók egyre több adatot szeretnének tárolni a költségek lehető legalacsonyabban tartásával - nyilatkozta a Sanyo szóvivője, aki elmondta, hogy a cég úgynevezett HD-Burn hardver platformja révén nem kevesebb mint 1,4 GB adat tárolható a teljesen hagyományos, 700 MB kapacitású (80 perces) CD-R, illetve CD-RW lemezeken. A Sanyo a duplájára növelt tárolókapacitást saját bevallása szerint úgy éri el, hogy számos, a DVD-írási technológiák esetében használatos megoldást vet be a HD-Burn platform kapcsán.


A HD-Burn technológia egyrészt lecsökkenti a kompakt lemezek pitméretét, másrészt pedig a lemezeken található sávokat egymáshoz sokkal közelebb helyezi el. Ez persze magával hozza az írási-olvasási hibák elszaporodását, azonban a Sanyo váltig állítja, hogy a továbbfejlesztett hibajavítási algoritmusok minden ilyen jellegű problémára gyógyírt jelentenek. Emlékezetes egyébként, hogy a Plextor nemrégiben jelentette be hasonló technológiáját, a GigaRec-et, melynek segítségével 1,2 GB adat rögzíthető a 880 MB-os (99 perces) CD-R lemezeken.

Kulcsszavak: CD Sanyo multimédia

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Thermaltake bemutatja a The Tower 300 mikro toronyházat

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. Most egy új mikro-ATX házzal egészült ki – a The Tower 300-zal – egészült ki a sorozat, jellegzetes nyolcszögletű megjelenéssel, és lehetővé téve a hagyományos függőleges és az egyedi vízszintes elhelyezést.

2024. május 13. 16:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36