Ericsson szakmai nap: év végéig kormánydöntés a 3G tenderről?

Kovács Attila, 2003. május 20. 15:47
Színvonalas előadásokkal és a 3G mobil technológiáról tartott szakmai kerekasztal-beszélgetéssel tarkított éves szakmai napot tartott május 20-án az Ericsson Magyarország.
A mintegy 180 résztvevő érdeklődéssel hallgatta azt a 3G technológia hazai bevezetését körüljáró panelvitát, amelyben Fodor István elnök volt moderátor, résztvevői pedig a következők voltak: Kovács Kálmán, az IHM minisztere, Pataki Dániel, az IHM hírközlési helyettes államtitkára, Hidasi István (HíF HDB), Sugár András, a Westel vezérigazgatója, Staffan Pehrson, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója és Thomas Sindehbladh (Ericsson, UMTS Fórum).

A kerekasztal-beszélgetésen Kovács Kálmán az ún. beltéri 3G rendszer létrehozásában látja az igazi kihívást, és annak a véleményének adott hangot, hogy a lehető legkedvezőbb környezet megteremtését megcélozva, a hazai 3G mobilszolgáltatás tenderének a kiírásáról 2003 végén kell a kormánynak dönteni, hogy a kiírása 2004 első felében megtörténjen. Pataki Dániel szerint akkor kíván majd a hírközlési kormányzat dönteni a kérdésben, amikor Nyugat-Európában már kellő tapasztalat áll a használatról a rendelkezésre. E téren az ún. „visegrádi négy" ország és Szlovénia hírközlési vezetői is óvatosságra intettek a nemrég az IHM-ben tartott találkozón. Sugár András úgy vélte, amilyen döntés születik a hazai 3G mobilszolgáltatás ügyében, azzal 15-20 évig együtt kell majd élni. Staffan Pehrson hangsúlyozta, Magyarország számára a legfontosabb, hogy indítsanak a szolgáltatók ilyen szolgáltatást. „Ehhez az operátor, a szolgáltatást nyújtó és a tartalomgyártó összhangját kell megtalálni" - vélte Sugár. Pataki egyebek között a 3G kulcsalkalmazások fontosságát is kiemelte.

A szakmai napon többek között szó volt arról, hogy jelenleg a világ 6 országában 9 hálózatban összesen 7 millió 3G felhasználó van, még az idén további 9 országban indul el a kereskedelmi szolgáltatás, 2004 végére már a Föld 30 országában lesz az új iparágnak számító 3G.

Az új rádiótávközlési technikának számító 3G-vel nagy sebességű mobil internetes szolgáltatások (szórakoztatás, informatika, mobilkereskedelem) egyidejűleg válnak használhatóvá. A 3G mobiltechnika továbbfejleszti a és az élet számos új területére kiterjeszti a GSM általi mobilitást. Szolgáltatási szempontból javítja a mobiltelefónia teljesítményét áés gazdaságosságát, eközben tartalmi szempontból egyre átfogóbb szolgáltatások megjelenését segíti elő.

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Keveset tudnak a magyarok az internetes tér veszélyeiről

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 16:03

Minden 5. gyereket érintheti az online bántalmazás

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 13:59

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50