Az Nvidia chipgyártási terveiről

Tóth Kristóf, 2003. június 1. 08:13
[smallimage 1 left] Miközben a világ legnagyobb grafikuschip-fejlesztő cége, az Nvidia mostanság új chipgyártó céggel szövetkezik, régi partnere, a TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) sem panaszkodhat, mert ugyan az Nvidia hozzá leadott megrendelései némileg csökkentek, más vállalatok nemrégiben tömeges új megrendeléseket adtak le a tajvani chipgyártóhoz - derül ki a UBS Warburg nevezetű amerikai félvezető-ipari elemző cég egyik friss jelentéséből.
Alex Gauna, a UBS Warburg egyik vezető elemzője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a TSMC számára kétségkívül komoly presztízsveszteséget jelent, hogy az Nvidia a háta mögött az IBM-mel is chipgyártási szerződést kötött, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy az Nvidia grafikus processzorainak túlnyomó többsége továbbra is a TSMC gyártósorain fog készülni. Különböző források szerint egyébként a Big Blue várhatóan két hónapon belül szállítja le az első általa legyártott grafikuschipeket az Nvidia számára. Az IBM első körben mintegy 3000 szilíciumszeletnyi grafikus processzort szállít le az Nvidiának, ami a TSMC szemszögéből nézve semmiképp sem nevezhető komoly mennyiségnek.

"Nem kétséges, hogy az Nvidia komoly szerződéses chipgyártó partnerként tekint az IBM-re, mely cégnek azonban még bizonyítania kell, hogy nem "csak" a legfejlettebb gyártási technológiák birtokosa, hanem e mellett arra is képes, hogy partnereit jelentős mennyiségű mikroprocesszorral lássa el. Számításaink szerint egyébként a közeljövő Nvidia grafikus processzorainak 80 százaléka továbbra is a TSMC-nél, 20 százaléka pedig az IBM-nél fog készülni. Ennél várhatóan semmiképp sem lesz nagyobb az IBM által előállított Nvidia chipek aránya" - nyilatkozta Gauna.

A UBS Warburg elemzői ezenkívül felhívják a figyelmet arra, hogy míg a processzorpiacon hamarosan elérkezik a 0,09 mikronos csíkszélességű termékek ideje, addig az Nvidia grafikus processzorai a közeljövőben semmiképp sem rendelkeznek majd ilyen alacsony csíkszélességgel, ugyanis számára egyelőre még a 0,13 mikronos chipek gyártása kapcsán is túlzottan sok nehézség adódik.
Kulcsszavak: NVIDIA TSMC processzor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50