A Linux alapú PC-ket népszerűsíti a Transmeta Kínában

Tóth Kristóf, 2003. június 15. 08:01
A processzorgyártó Transmeta Corp. megállapodást kötött a kínai Chinese 2000 Holdingsszal olcsó, Linux alapú PC-k, notebookok és set-top boxok kifejlesztéséről és forgalmazásáról.
Az alacsony fogyasztású x86-os chipeket gyártó Transmeta a közelmúltban nem tudta megszerezni a vezető PC-gyártók támogatását Crusoe processzoraihoz. A társaság most a Linux operációs rendszer iránti, dinamikusan növekvő ázsiai érdeklődésre kíván építeni.

A megállapodás keretében a Chinese 2000 Holdings a Transmeta saját Linux-disztribúciójára, a Midori Linuxra épít rendszereket, a Transmeta pedig részesedést vásárol a kínai cégben. A Midori Linux alapú termékekből származó nyereséget a két társaság a szerződés szerint megosztja egymással.

Az új PC-k, notebookok és set-top box készülékek elsősorban a kínai, hongkongi és tajvani piacot célozzák.

Az ázsiai felhasználók körében az utóbbi időben jelentősen megnőtt a Linux alapú rendszerek iránti kereslet, mivel ezek a szabadforrású megoldások nem tartoznak amerikai óriáscégek tulajdonába. A kínai kormány például saját Linux projektet támogat Red Flag néven, Thaiföldön pedig a HP kínál olcsó, Linux alapú notebookokat.

"A Transmeta egyedülálló ismerete a mikroprocesszorok, rendszerszoftverek és a Linux operációs rendszerek terén a Chinese 2000 Holdings ázsiai tapasztalatával egyesítve igen komoly előnyöket rejt magában" - mondta Matthew R. Perry, a Transmeta vezérigazgatója. "Együtt egy átfogó, Linux alapú rendszert tudunk kínálni a felhasználóinknak" - tette hozzá.
Kulcsszavak: Linux Transmeta Kína

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50