A JD Edwards beperelte az Oracle-t

MTI Sajtóadatbank, 2003. június 16. 08:41
Az amerikai JD Edwards számítógépprogram-gyártó beperelte nagyobb versenytársát, az Oracle-t a coloradoi és a kaliforniai állami bíróságon azzal a váddal, hogy az Oracle jogellenesen beavatkozik a JD Edwards és a PeopleSoft programgyártó tervezett egyesülésébe, és méltánytalan üzleti gyakorlatot folytat. A JD Edwards 1,7 milliárd dollár kártérítést követel az Oracle-tól.
A JD Edwards szerint az Oracle ellenséges felvásárlási ajánlata a PeopleSoftra káros a fogyasztóknak, mert az Oracle meg akarja szüntetni a PeopleSoft termékeinek fejlesztését és értékesítését. Az Oracle-nál cáfolták a vádakat, sőt, úgy vélték, a vevők jobban járnak, mert új díjak fizetése nélkül válthatnak majd
át Oracle-termékekre.

PeopleSoft Inc. üzleti számítógépprogram-gyártó igazgatótanácsa már csütörtökön egyhangúlag elutasította a versenytárs Oracle Corp. kéretlen átvételi ajánlatát, azt nem megfelelőnek minősítve és kartellellenes aggodalmakat hangoztatva.

PeopleSoft nyilatkozata szerint az 5,1 milliárd dolláros átvételi ajánlat hosszas kartellellenes vizsgálatot vonna maga után, és nagy az esélye, hogy nem is kapná meg a szabályozó hatóságok jóváhagyását.

A kaliforniai cég azt is közölte, hogy az egy részvényre 16 dolláros ajánlat - amelyet az Oracle a múlt pénteken tett - alulértékeli a PeopleSoftot, amelynek részvényeivel 16 dollár fölött kereskednek.

Az Oracle ajánlata csak néhány nappal későbbi keltezésű, mint a PeopleSoft 1,7 milliárd dolláros átvételi ajánlata a JD Edwards and Co-ra, egy másik riválisra. A JD Edwardsszal egyesülve a PeopleSoft megelőzné az Oracle-t a piaci részesedést tekintve.

Az egyesüléssel évi 2,8 milliárd dolláros forgalmat bonyolító, 13 ezer alkalmazottal dolgozó és 11 ezer ügyféllel rendelkező programgyártó óriás jönne létre. A PeopleSoft versenyhelyzete jelentős mértékben javulna a vállalati alkalmazások piacán a SAP, az Oracle és a Siebel cégekkel szemben a felvásárlásnak köszönhetően.

Az egyesülés még az illetékes hatóságok és a részvényesek jóváhagyása előtt áll. Engedély esetén a tranzakcióra a harmadik negyedév végén, illetve a negyedik negyedév elején kerülhet sor.

Az Oracle, a világon a nagyságra második programgyártó csütörtökön közölte, hogy a pénzügyi éve májussal zárult utolsó negyedében a nettó nyeresége a második egymást követő negyedévben nőtt, és a bevétele meghaladta az egy évvel korábbi szintet. A cég negyedik negyedévi nettó nyeresége 858 millió dollár volt, részvényenként 16 centet tett ki az egy évvel azelőtti 655,9 millió dollár, részvényenként 12 cent után. A vállalat bevétele elérte a 2,83 milliárd dollárt az egy évvel korábbi 2,77 milliárd helyett. A teljes bevételen belül az új felhasználási engedélyek 1 százalékkal többet, 1,2 milliárd dollárt hoztak. A szakértők 14 cent/részvény nyereségre számítottak 2,75 milliárd dollár bevételből.

A cégnél eredetileg a jövő héten tervezték nyilvánosságra hozni utolsó negyedévének adatait, de a PeopleSoft megvételére adott ajánlat miatt úgy vélték, hogy az előrehozott eredményismertetés megkönnyíti a tárgyalásokat.

Reprezentatív kutatás a magyarok klímavásárlási szokásairól

A magyarok 67 százalékának nincs otthon klímája, legnagyobb arányban ventilátorral hűtenek a nyári melegben. Akik mégis vásárolnak, azok egyértelműen az ár és az energiafogyasztás alapján hozzák meg a döntésüket – derül ki a Hisense friss reprezentatív kutatásából. 

2024. május 2. 20:15

AOMEI Partition Assistant Standard Edition 10.4.0

Az ingyenes partíciókezelő program képes a partíciónkat átméretezni, másolni, egy partíciót külön részekre osztani, klónozni, törölni stb.

2024. május 2. 20:09

Screamer Radio 2.8884.18519.0 (2024-04-28)

A Screamer Radio segítségével több ezer online rádiócsatorna műsorából válogathatunk, ezekből lehetőségünk van kedvencek létrehozására. A különböző csatornák között kereshetünk név, műfaj vagy ország szerint is.

2024. május 2. 20:06

Titkosítási tanácsok a Kingstontól

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 2. 19:27

A Seco honlapja az ügyfelek kezébe adja a hatékonyság erejét

A Seco weboldala új, úttörő funkcióval bővül, amely segítségével az ügyfelek azonnal összehasonlíthatják a rendelkezésre álló lapkákat, így gyorsan megtalálhatják és megrendelhetik a jelenlegi szerszámaiknak megfelelő, illetve az azoknál akár kiválóbb cseretermékeket a Seco kínálatából.

2024. május 2. 19:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14