Oracle TimesTen adatbázis-kezelő 7-es verzió

forrás Prim Online, 2007. február 26. 11:37
Az Oracle bejelentette, hogy már kapható a nemzetközi kereskedelmi forgalomban az Oracle TimesTen memóriában működő adatbázis-kezelő 7-es verziója, amely az Oracle Database 10g adatbázisokkal továbbfejlesztett integrációt és gyorsítótárazást tesz lehetővé, így azonnali válaszidőket biztosít, és megfelel a valós idejű működést igénylő vállalatok magas teljesítménykövetelményeinek. Ezzel egy időben a cég magyarországi leányvállalata bejelentette, hogy a TimesTen magyarországi értékesítésére az adatbázis- és adattárházak szakértőjeként számon tartott Astron Informatikai Kft.-vel kötött megállapodást.
A rendkívül megbízható és nagy teljesítményű Oracle TimesTen, amely az adatbázist lemeztároló helyett a számítógép memóriájában tárolja futtatás közben, számos ágazatban használatos, így többek közt a pénzügyi szolgáltatások szférájában, a távközlésben és a honvédelemben, ahol a valós idejű alkalmazások elengedhetetlenek.

A 7-es verzió az Oracle TimesTen adatbázis első olyan változata, amelyet teljes egészében az Oracle szakemberei fejlesztettek, miután az Oracle 2005 júniusában felvásárolta a TimesTen vállalatot. Az Oracle TimesTen a köztesrétegben gondoskodik az adatok valós idejű kezeléséről, az Oracle Database pedig a teljes vállalat törzsadatait és tranzakciós adatait tartalmazza. A két adatbázis-kezelő szoros együttműködése révén kiválóan támogatja a valós idejű üzleti funkciókat, emellett architektúrájával képes megfelelni a jövő szolgáltatásorientált architektúráira jellemző adatkezelési igényeknek.

Szorosabb integráció, valós idejű gyorsítótárazás

Az Oracle TimesTen 7 számos jelentős fejlesztéssel segíti elő, hogy a felhasználók lényegesen gyorsabban gyűjthessék ki, érhessék el és kezeljék az információkat, például:

ˇ    Az adattípusok kompatibilitása – az Oracle Database 10g ismert adattípusai mostantól elérhetőek az Oracle TimesTen 7-ben, ami lehetővé teszi az egyszerűbb alkalmazásfejlesztést és az adatok gyorsítótárazását a memóriában
ˇ    Új SQL-funkciók – az Oracle TimesTen 7 továbbfejlesztett SQL-funkciókat tartalmaz, melyek szemantikája és viselkedése hasonlít az Oracle Database 10g-nél megszokottakhoz
ˇ    Széleskörű nyelvi támogatás – az Oracle TimesTen 7 mostantól több mint 50 karakterkészletet és 80 nyelvet támogat az adatbázisban
ˇ    Automatikus adatelavulás és igény szerinti adatbetöltés – gyorsítótárként használva az Oracle TimesTen 7 rendszerben tárolt adatok menet közben folyamatosan betölthetők a memóriába, illetve elavulás esetén automatikusan törlődnek onnan
ˇ    Szintfüggetlen elérhetőség – az adatok automatikusan szinkronizálhatók a replikált Oracle TimesTen adatbázisok és az Oracle Database adatbázisok között

Az Oracle TimesTen 7 új, valós idejű gyorsítótárazási képességei számos alkalmazásnál hasznosak, különösen azoknál, amelyeknek bizonyos adatokat valós időben kell elérniük egy Oracle adatbázisban. Az Oracle TimesTen 7 beépített funkcióival jól felkészült a leggyakoribb gyorsítótárazási helyzetekre:

ˇ    Dinamikus, igény szerinti gyorsítótárazás – ezt gyakran használják a vevőkkel közvetlen kapcsolatban lévő munkatársakat segítő alkalmazásokban. A jelentkező ügyfelekhez kapcsolódó adatok rögtön betöltődnek, majd a velük való tárgyalás során a munkatárs új adatokat rögzíthet, vagy módosíthatja a meglévőket. Hívásközpontokban vagy ügyfélportál-alkalmazásokban ez felgyorsítja az információk elérését az éppen kiszolgált ügyfelek számára.
ˇ    Csúszó időablakos gyorsítótárazás – ez a lehetőség olyan üzletiintelligencia-megoldásokban és analitikai alkalmazásokban hasznos, ahol az utolsó 10 perc termelési adatait vagy az utolsó 30 nap értékesítési adatait intenzíven használják a valós idejű döntéshozatalhoz.
ˇ    Referenciaadatok gyorsítótárazása – ez a megoldás az ügyfeleket kiszolgáló webhelyeknél vagy üzleti folyamatoknál hasznos, különösen olyankor, ha gyakran kell hozzáférni a termékkatalógusokhoz, üzleti szabályokhoz és metaadatokhoz.

Az Oracle TimesTen 7 ezen helyzetek mindegyikében automatikusan kezeli az adatmozgást a gyorsítótár és a mögöttes vállalati Oracle adatbázis között, így egyszerűbbé teszi az alkalmazásfejlesztést. Az Oracle TimesTen 7 emellett támogatja az Oracle Real Application Clusters (RAC), az Oracle Fusion Middleware, az Oracle SQL Developer és az Oracle JDeveloper megoldásokat is.

Az Oracle TimesTen memóriában működő adatbázis-kezelő rövid ismertetése

Az Oracle TimesTen a memóriában való működésre optimalizált adatbázis-kezelő, amely villámgyors válaszidőket és kimagasló feldolgozási kapacitást biztosít a valós idejű működést igénylő vállalatoknak a távközlésben, a pénzügyi szolgáltatásokban, a honvédelemben és más hasonló területeken. A memóriában működő adatbázis a köztesrétegbe gyorsítótárként vagy önálló adatbázis-kezelőként illeszthető be. Az Oracle TimesTen olyan adattárakat kezel, amelyek teljes egészükben beleférnek az operatív memóriába, és szabványos SQL-interfésszel működnek. Az adatbázis-kezelő tartósan megőrzi, illetve szükség esetén a logokból helyreállítja az adatokat, emellett előnye a villámgyors válaszidő és a rendkívül magas teljesítmény.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50