NEC: Üzemanyagcella notebookokba

Tóth Kristóf, 2003. július 1. 15:12
A japán elektronikai óriás NEC Corp. hétfői bejelentése szerint a társaság kifejlesztett egy olyan, miniatűr üzemanyagcellát, amely két éven belül piacra kerülhet, és drámai módon megnövelheti a notebookok üzemidejét.
Az üzemanyagcellák a jelenlegi akkumulátorokkal szemben nem a korábban beléjük töltött elektromos energiát szolgáltatják vissza, hanem mint a nevük is utal rá, egy - rendszeresen utántöltött - "üzemanyagból", amely általában hidrogén vagy metanol, katalizátorokkal elősegített kémiai reakció során szabadítanak fel elektromos áramot.

Ahogy a különféle mobil eszközök, mint például a notebookok egyre több funkciót kapnak, a készülékek fogyasztása elengedhetetlenül emelkedik, és bár a gyártók számos megoldással igyekeznek a fogyasztást a lehető legalacsonyabbra szorítani, az akkumulátorok fejlődése még így sem képes követni a mobil készülékek igényeinek növekedését. Az eredmény egyre rövidebb akkumulátoros üzemidő, illetve a készülékek méretének és tömegének a növekedése.

Az üzemanyagcellák a rövid üzemidő problémáját hivatottak megoldani a mobil elektronikai eszközökben úgy, hogy eközben a felhasználóknak ne kelljen lemondani értékes funkciókról. Nem mellékes szempont az sem, hogy az üzemanyagcellák működésük közben vizet állítanak elő, amely semmilyen környezetvédelmi problémát nem okoz.

Bár üzemanyagcellák már viszonylag régóta léteznek, az elektronikai óriások évek óta dolgoznak a cellák méretének csökkentésén, illetve az előállítási költségek elfogadható szintre való mérséklésén. Az NEC által bejelentett kisméretű üzemanyagcella lehetővé fogja tenni, hogy a notebookok megszakítás nélkül, akár 40 órán keresztül működhessenek hálózati tápellátás nélkül, amely a jelenlegi Lítium-ion akkumulátorok teljesítményének a tízszerese.

Az NEC közleménye szerint a társaság a piac tesztelése céljából már a jövő évben kiad egy olyan notebookot, amely 5 óra folyamatos üzemidőt biztosító beépített üzemanyagcellát fog tartalmazni. A társaság egyik legfőbb riválisa, a Toshiba márciusban közölte, hogy 2004-ben piacra dobja első, metanol alapú üzemanyagcellára épülő notebookját, amely a cég ígérete szerint szintén 5 óta üzemidőt nyújt majd.

Kulcsszavak: NEC notebook

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36