Humansoft: informatikai fejlesztések a mezőgazdaságban

forrás Prim Online, 2003. július 4. 12:49
[smallimage 1 left] Az Európai Unióban a mezőgazdaságból élők számára is mind hasznosabb munkaeszközzé válik az informatika - hallani egyre többször a szakemberek véleményét. Közigazgatási szervek, illetve központi irányítás alatt álló, nagyobb mezőgazdasági termelő szervezetek az unióból érkező elvárások ismeretében már felismerték az informatikai fejlesztések megkerülhetetlenséget.
Az informatika a korszerű termelés elemévé vált, fejlettsége meghatározza a magyar agrárgazdaság egészének lehetőségeit, mozgásterét - mondta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter egy tavaszi előadásában a Magyar Tudományos Akadémián. Az unióban integrált informatikai rendszereken keresztül ellenőrzik a termelést, amit később figyelembe vesznek a mezőgazdasági pályázatok kiírásánál, illetve adott esetben a pályázatok elbírálásánál is. Egyre több magyarországi mezőgazdasági központi szervezet ír ki közbeszerzési pályázatokat informatikai hálózatának kiépítésére, fejlesztésére.

„Internet az agrárgazdaságban, e-agrárgazdaság, a vállalkozásokat támogató informatikai rendszerek megkerülhetetlen fogalmak ma Magyarországon – véli Illés Antal, az idén több mezőgazdasággal kapcsolatos informatikai fejlesztési megbízást elnyerő Humansoft Elektronikai Kft. ügyvezető igazgatója. – Óriási szerepe van az informatikának a vidékfejlesztésben, területfejlesztésben, vagyis összefoglalva: a precíziós mezőgazdaság kialakításában. Sajnos Magyarországon ebben az ágazatban a legnagyobb az informatikai elmaradottság. Munkatársaink – ismerve az uniós szabványokat és előírásokat – képesek a szükséges szoftverek kifejlesztésére a mezőgazdaság problémáinak megoldása érdekében."

A Humansoft június elején konzorciumi partnerével közös pályázatával megnyerte az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet (OMMI) tenderét, amelyet a vágóállatok vágás utáni minősítésének nyilvántartását és kezelését biztosító számítógépes rendszer kifejlesztésére hirdetett meg az intézet.

A Humansoft feladata olyan szoftver kifejlesztése lesz, ami a vágóhidakon keletkező sertés-, marha- és juhhús vágás utáni minősítési adatait továbbítja és dolgozza fel a központi nyilvántartás számára. Az előírásoknak megfelelően a Humansoft szakemberei a vágóhídi minősítő helyekre egységes informatikai rendszereket telepítenek, hogy a központi adatfogadás és feldolgozás országosan egységesen biztosítható lehessen az EU előírásai szerint. A központi adatbázis az S/EUROP minőségi osztályok szerint bővíthető lesz, és az EU-ban használatos ENAR rendszerekkel összhangban fog működni.

A Humansoft Kft. szoftverfejlesztői jelenleg is dolgoznak az Agrárgazdasági Kutató- és Informatikai Intézet piaci árinformációs rendszerének fejlesztésén. Magyarország EU-csatlakozásának idejére már egy jól beüzemelt, működő rendszerrel kell rendelkeznie az intézetnek.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50