Bankkártyaméretű új Fuji digitális fényképezőgép

Tóth Kristóf, 2003. július 11. 00:12
[smallimage 1 left] A Fuji Photo egyik részlege, a Fuji Axia Tokióban egy olyan vadonatúj, bankkártyaméretű digitális fényképezőgépet jelentett be, mely az ígéretek szerint nemcsak parányi méretei, hanem kiváló képminősége révén is képes lesz feltűnést kelteni a piacon.
Az Eyeplate Mega nevezetű digitális fényképezőgép vastagsága, vagy talán sokkal inkább vékonysága egész pontosan 8, azaz nyolc milliméter, és tudni lehet róla, hogy a Cambridge-i (Massachusetts) székhelyű SmaL Camera Technologies által kifejlesztett speciális Ultra-Pocket referencia tervre épül.

A tokiói bejelentésen a SmaL Camera Technologies munkatársai is képviseltették magukat, és elmondták, hogy a Fuji-féle Eyeplate Mega a második generációs Ultra-Pocket platformra épül, segítségével pedig maximum 1280x1024 pixeles felbontású digitális fényképeket lehet készíteni, ráadásul nem is akármilyen minőségben. Romney Williams, a cég üzletfejlesztési igazgatója elmondta, hogy a Fuji megvásárolta az Ultra-Pocket összes licenszjogát, és a közeljövőben saját maga fogja gyártani az Eyeplate Mega fényképezőgépeket.

Aimee Yoon, a SmaL Camera Technologies szóvivője elmondta, hogy az Eyeplate Mega energiaellátásáról újratölthető lítium-ion akkumulátor gondoskodik, mely révén egyetlen feltöltést követően akár ezer darab fényképet is el lehet készíteni. A kamera akkumulátorának feltöltése egyébként abban a pillanatban automatikusan megkezdődik, amint a felhasználók a mellékelt USB (Universal Serial Bus) kábellel személyi számítógéphez csatlakoztatják a parányi eszközt. Az USB csatlakozó felület természetesen nem csak az aksik feltöltésére, hanem az elkészült fényképek számítógépre történő másolására is szolgál. Az Eyeplate Mega egyébként a különböző Microsoft Windows operációs rendszerekkel, valamint az Apple Computer-féle Mac OS X szoftverrel egyaránt kompatibilis.

A Fuji legújabb parányi digitális fényképezőgépe 16 MB integrált memóriával rendelkezik, ami 21 darab nagyfelbontású, vagy 88 alacsonyabb felbontású fotó eltárolásához elegendő. Az Eyeplate Mega természetesen memóriabővítőhellyel is fel van vértezve, és a megfelelő SD (Secure Digital) memóriakártyák révén tárolókapacitása lényegében a végtelenségig növelhető. Az újdonság ára 109 dollár, vagyis mintegy 25 ezer forint.
Kulcsszavak: Fuji kamera

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50