Gyorsabb Prescott és Dothan lapkák

Széll Zoltán, 2003. július 14. 16:51
[smallimage 1 left] A következő generációs nagy teljesítményű Intel asztali processzor, a Prescott a negyedik negyedévben érkezik 3,4 GHz-es sebességfokozatban. Ezzel majdnem egy időben kerül bevezetésre az energiatakarékos Pentium M processzor következő generációs, 90 nm-es tagja. a Dothan.
A karcsú, könnyű hordozható PC-khez fejlesztett Dothan lapka 1,8 GHz-es sebességfokozatban lesz kapható. Az Intelnek igyekezni kell, mert a második félévben a legnagyobb versenytársak - AMD, Apple - szintén nagy teljesítményű termékek piacra dobását tervezik. Az új processzorok bevezetésével egy időben az Intel és az AMD csökkenti a régebbi modellek árát.

A negyedik negyedévben megjelenő Prescott számos növekményt tartalmaz a jelenleg használt Pentium 4 processzorral szemben. Ilyenek például az új utasítások a multimédiás alkalmazások gyorsításához és az 1 MB integrált L2 gyorsítótár. A Pentium 4 lapkák csak 512 KB-os integrált L2 gyorsítótárat foglalnak magukba. A Prescott első változata 3,4 GHz-es órajelet használ, a 2004. első negyedévben bevezetésre kerülő modell 3,6 GHz-est. Ezt követi a második negyedévben a 3,8 GHz-es és 4,0 GHz-es változat, majd a második félévben gyorsabbak (4,2 GHz, 4,4 GHz). Az még nem világos, hogy a Prescott Pentium 4 vagy más néven kerül-e forgalomba, jelezve az architektúracserét.

Az első Prescott lapka ára 1000 darabos mennyiségben 637 dollár lesz. Bár a Prescott lapka kibocsátásának pontos időpontját az Intel még nem jelentette be, csak azt, hogy október 26-án maximum 35 százalékkal csökkenti a Pentium 4 lapkák árát, amelyeknek az árát júniusban mérsékelte.

Az Intel általában a régebbi lapkák árcsökkentésével egy időben jelenti be az új processzorokat. Így ebből arra lehet következtetni, hogy a Prescott megjelenése október végén várható.

Az Intel az olcsó asztali PC-khez fejlesztett Celeron sort is új modellekkel bővíti. A 2,7 GHz-es lapka a második félévben érkezik, míg a régebbi modellek ára augusztus 24-én csökken.

Az asztalikép 2004 második felében változik újra. Ebben az időszakban bevezetésre kerülő lapkakészletek a nagy sávszélességű PCI Expresst - következő generációs I/O szabvány - és a DDR2-t támogatják. A Prescott utódja, a Tejas szintén ebben az időszakban jelenik meg a piacon.

Az Intel a hordozható PC processzor sorban szintén jelentős változásokat tervez. A lapkagyártó óriás új technológiával gyorsabb, nagyobb integrált L2 gyorsítótárral kombinált mobillapkákat vezet be.

A Pentium M processzor következő generációs változata, a Dothan fejlett 90 nm-es technológiával készül, amely sokkal több tranzisztor integrálását teszi lehetővé egyetlen lapkára. Ennek eredménye, hogy a Dothan lapka 2 MB integrált gyorsítótárat tartalmaz, ugyanakkorát, mint a mai 2,8 GHz-es Xeon MP processzor. A 2 MB-os Xeon lapkán alapuló szerverek induló ára 3000 dollár fölött van. Az AMD csúcs szerver lapkái 1 MB gyorsítótárat tartalmaznak. A nagyobb gyorsítótár növeli ugyan a processzor teljesítményét, de csak egy bizonyos határig, és nem helyettesíti a nagy belső sávszélességet. Az AMD kisebb gyorsítótárat, de nagy sávszélességű memóriavezérlőt és HyperTransport csatornákat használ. A negyedik negyedévben érkező Dothan lapka 1,8 GHz-es órajellel dolgozik. Az 1,9 GHz-es változat 2004. első negyedévben, a 2,0 GHz-es változat a második negyedévben érkezik.

A Dothan alacsony feszültségű (LV) és ultra-alacsony feszültségű (ULV) változatban is kapható lesz. Az LV változat először 1,2 GHz-es sebesség fokozatban kerül forgalomba a negyedik negyedévben, majd negyedévvel később 1,3 GHz-es sebességfokozatban is piacra kerül, az 1 GHz-es ULV változattal együtt.

2004. első negyedévben lesz kapható az első olyan mobil Celeron processzor, amely 400 MHz-es rendszerbuszt és 512 KB integrált L2 gyorsítótárat tartalmaz, ez megegyezik az asztali Pentium 4 lapkáéval. Ugyanebben az időszakban lesz kapható a 800 MHz-es ULV változat is. A második negyedévben ezeket gyorsabb lapkák követik.
Kulcsszavak: lapka Intel processzor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50