Mexikóba megérkezett az emberi testbe ültethető mikrochip

Tóth Kristóf, 2003. július 22. 16:15
Egy amerikai cég Mexikóban piacra dobott egy olyan új, emberi szervezetbe implantálható mikrochipet, melynek segítségével folyamatosan figyelemmel kísérhető a hordozó személyek egészségi állapota, ezenkívül pedig a chip különböző azonosítási, hitelesítési, nyomkövetési célokra is felhasználható.
A háziállatok kapcsán már hosszabb ideje ismert mikrochipek emberekbe szánt változatai elemzők szerint Mexikóban várhatóan nagy népszerűségre tesznek majd szert, ugyanis ebben az amerikai országban az emberek többek közt ily módon is védekezni próbálnak majd a bűncselekmények, főleg a rendkívül gyakori rablások, illetve csalások ellen.

A speciális chip mindössze akkora, mint egy rizsszem, és a karba, illetve a csípő környékére ültethető be. A mikrochip számos különböző adatot képes tárolni, így például többek közt a tulajdonos személyi azonosító számát, nevét, vagy éppen vércsoportját. A megfelelő eszközökkel ellátott kórházi dolgozók, illetve biztonsági őrök a chippel ellátott személyekről rendkívül egyszerűen, lényegében pillanatok alatt képesek kideríteni különböző, számukra fontos, vagy érdekes információkat.

A VeriChip nevezetű mikrochip fejlesztésével és gyártásával foglalkozó, Palm Beach-i (Florida) székhelyű Applied Digital Solutions egy a napokban tartott nyilvános bemutató keretein belül demonstrálta, hogy mennyire egyszerű, gyors, veszélytelen és fájdalommentes a chip beültetése. A bemutató kapcsán a cég egyik képviselőjébe helyi érzéstelenítést követően egy injekciós tűhöz hasonló szerkezettel ültették be a mikrochipet. A beültetés egyáltalán nem fájdalmas, szinte semmit sem éreztem közben - nyilatkozta a bemutatót követően Carlos Altamirano, az Applied Digital Solutions egyik munkatársa.

A VeriChip darabja 150 dollárba kerül, a hozzá kapcsolódó szolgáltatások éves díja pedig 50 dollár. A chipben tárolt adatok kiolvasására alkalmas szerkezet és a hozzá való PC-s szoftverek 1200 dollárba kerülnek, a chipet testükben hordozó személyek pedig a cég telefonos szolgálatán keresztül egyes a chipben tárolt információkat akár szabadon is megváltoztathatnak.
Kulcsszavak: egészségügy tudomány

A Futball Pápa kriptója: indul a BetHustlers

17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

2024. április 26. 20:36

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Sportfogadásban lett sikeres a profi ladbarúgó, aki saját platformot hozott létre

17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

2024. április 26. 17:56

FireAlpaca 2.11.19

Az ingyenes grafikai programban bőséges ecsetválasztékkal, jól átlátható menükkel, rétegkezeléssel és további speciális funkciókkal szerkeszthetjük képeinket.

2024. április 26. 17:16

ToDoList 8.3.0.0

Az ingyenes határidőnapló program segít abban, hogy a különböző elvégzendő feladatokat egy helyen nyilvántartsuk, kategorizáljuk, prioritásokat rendeljünk hozzá stb. Megadható a kezdés illetve a befejezés pontos ideje, sőt a megfelelő pillanatban értesítést is kapunk azokról.

2024. április 26. 17:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50