Egymilliós piacfelügyeleti bírság a Vodafone-nak

forrás Prim Online, 2003. augusztus 18. 21:08
A HíF ma a szerkesztőségünkhöz eljuttatott híre szerint a Hírközlési Felügyelet Területi Hivatalának szegedi irodája egymillió forintos bírságot szabott ki a V. R. A . M. Távközlési Részvénytársasággal (Vodafone-nal) szemben, mivel a szolgáltató nem tett eleget a hírközlési hatóság piacfelügyeleti tevékenységéhez szükséges adatszolgáltatási kötelezettségének. Nem tartotta be az általános szerződési feltételeket, ezért a hatóság a hírközlésről szóló törvény előírásai szerint kötelezi annak fokozott betartására.
A V. R. A. M. Távközlési Rt. egy kecskeméti előfizetőjének panasza nyomán indította el piacfelügyeleti vizsgálatát a HíF Területi Hivatalának szegedi irodája. A bejelentő június 7-én vásárolta Vitamax előfizetését, ám csak nyolc nappal később tudott először telefonálni készülékével, mert a szolgáltató akkor aktiválta kártyáját. Ezenfelül az előfizető kifogásolta, hogy panaszára többszöri érdeklődés után kapott érdemi választ. Időközben a szolgáltató kárenyhítés címén felajánlott számára 2500 forint jóváírást, de ő azt nem fogadta el, és a HíF Területi Hivatal szegedi irodájához fordult.

A hatóság vizsgálata során bekérte a szolgáltatótól az előfizetői szerződést. Magyarázatot várt arra, hogy a kártya aktiválása miért tartott 24 óra helyett nyolc napig, miként valósult meg a szolgáltató és az előfizető közötti együttműködési kötelezettség, illetve látni kívánta azoknak a dokumentumoknak a másolatát, amelyek a panasz bejelentése és megoldása közben íródtak. A V. R. A. M. a piacfelügyeleti vizsgálat során hiányosan szolgáltatott adatokat, valamint az előfizetői szerződés megküldésére ígéretet tett, de nem teljesítette. Ezzel a V. R. A. M. megsértette a hírközlésről szóló törvényt, mely szerint a felügyelet feladatainak végzéséhez szükséges adatokat a szolgáltatók akkor is kötelesek átadni, ha azok üzleti titkot képeznek.

A vizsgálat során a szolgáltató azt a tájékoztatást adta a HíF szegedi irodájának, hogy az előfizető nem válaszolt a számára felajánlott számlajóváírással kapcsolatban. Ennek ellenére a V. R. A .M. Rt adatszolgáltatásában szerepelt egy levél, amelyben az előfizető a következőket írta: „Az önök által felajánlott enyhítéssel nem értek egyet. Számomra nem az anyagi enyhítés a fontos, hanem az, hogy biztosítsák számomra, a meglévő és leendő előfizetőik számára, hogy nem fordul elő hasonló probléma, vagy ha mégis, akkor intézkednek mihamarabb, mert az én ügyemben a sok telefonbejelentés ellenére nem tettek semmit." A panaszos is átadta a felügyelet számára a V.R.A.M. Rt ügyfélszolgálatával folytatott levelezését, amely különböző időpontokban, különböző információkat tartalmazott a kártyaaktiválás késésének okáról. A felügyelet határozata megállapítja, hogy az általános szerződési feltételek (ászf) szerint az előfizető és a szolgáltató köteles együttműködni, és egymást késedelem nélkül tájékoztatni a szolgáltatás szempontjából jelentős tényekről, körülményekről, változásokról. A piacfelügyeleti vizsgálat szerint a szolgáltató az ászf előírásait megsértette, mivel nem adott megfelelő tájékoztatást és nem adta meg a kellő segítséget, hogy az előfizető késedelem nélkül igénybe vehesse az előfizetői szerződés szerinti szolgáltatást.

Mindezek miatt a felügyelet kötelezi a szolgáltatót az ászf betartására. A területi hivatal szegedi irodája a V.R.A.M. Rt számára egymillió forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki. A határozat augusztus 12-i keltezésű, a szolgáltató a kézbesítéstől számított 15 napon belül fellebbezhet ellene.
Kulcsszavak: Híf Vodafone-hu jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50