Automatikussá válhatnak a Windows frissítések

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 22. 12:22
Az MSBlaster féregprogram példája a Microsoft szerint azt mutatja, hogy ideje megváltoztatni a Windows frissítési rendszerét, és automatikussá tenni a javítások letöltését.
A Microsoft egyik szóvivője szerint a társaság fontolóra vette, hogy a Windows jövőbeli verzióiban alapértelmezés szerint engedélyezve legyen az Auto Update funkció, amely lehetővé teszi a frissítések automatikus letöltését és feltelepítését. Bár a szóvivő azt nem közölte, hogy pontosan mikortól lépne életbe a módosítás, könnyen elképzelhető, hogy a Longhorn fejlesztési kódnéven futó Windows változat már így fog megjelenni 2004 végén.

A javítások automatikus feltelepítése megakadályozta volna, hogy a közelmúltban elterjedt MSBlaster féregprogram több százezer számítógépet fertőzzön meg. A féregprogram által kihasznált hibára ugyanis már több mint egy hónapja elérhető a javítófolt, de a felhasználók egy jelentős része valamilyen okból nem telepítette fel azt.

Az automatikus frissítés jelenleg opcióként érhető el a Windowsban. A társaság korábban már fontolóra vette, hogy a Windows XP-ben már esetleg alapértelmezésben is be legyen kapcsolva a szolgáltatás, de a felhasználói visszajelzések szerint az emberek attól tarottak, hogy a Microsoft túlzott felügyeletre tesz szert számítógépük felett.

A biztonsági szakértők szerint azonban egyértelműen az automatikus frissítések biztosítanák a legnagyobb védelmet a felhasználók számára. Bruce Schneier, a Counterpane Internet Security társalapítója, és egyben a Microsoft egyik éles kritikusa úgy véli, az automatikus frissítések olyan kompromisszumot jelentenek, amelyet érdemes vállalni.

A Gartner piackutató cég szerint az automatikus frissítés azon felhasználók számára kedvező, akik nem értenek a javítások feltelepítéséhez, vagy esetleg nincs idejük foglalkozni azokkal. A társaság szerint ugyanakkor fontos, hogy a funkciót ki lehessen kapcsolni. Ez biztosítaná ugyanis, hogy például a rendszeradminisztrátorok megvizsgálhassák az egyes javításokat, mielőtt azok az összes vállalati számítógépre felkerülnének.
Kulcsszavak: Windows Microsoft security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50