Linux szuperszámítógép Itanium 2 alapokon

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 28. 09:08
[smallimage 1 left]Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Pacific Northwest National Labs (PNNL) laboratóriuma egy meglévő rendszert bővített ki, amely így mintegy 2 ezer Itanium 2 processzort tartalmaz.
A Lawrence Livermore National Laboratory Intel Xeon alapú Multiprogrammatic Capability Cluster szuperszámítógépe ezzel elveszítette a világ leggyorsabb Linux számítógépének címét, közölte a PNNL.

A PNNL keddi közleménye szerint a laboratórium korábbi szuperszámítógépe 1400 darab 1,0 GHz-es Itanium 2 processzorra épült, és 6,2 TFLOPS (billió művelet másodpercenként) teljesítményre volt képes. A William W. Wiley Environmental Molecular Sciences Laboratory laboratóriumban található klasztert a kutatók átépítették, teljesítményét pedig 11,8 TFLOPS-ra növelték. A szabadforrású Linux operációs rendszert alkalmazó szuperszámítógép jelenleg 2 ezer darab 1,5 GHz-es Madison Itanium 2 processzort tartalmaz.

"Ez a rendszer mintegy 11800-szor gyorsabb, mint egy átlagos személyi számítógép" - mondta Scott Studham, a PNNL Molecular Science Computing Facility részlegének menedzsere. "A legtöbb számítógép 256 MBájt - 1 GBájt RAM memóriával rendelkezik. Ez a szuperszámítógép 7 ezer GBájt RAM-ot tartalmaz" - tette hozzá Studham.

A PNNL alig több, mint egy hónap alatt bővítette ki a korábbi rendszert tíz Hewlett-Packard szakértő segítségével. "Ha a heti átlagot tekintjük, egy - egy fél teherautónyi processzor összegyűlt volna" - mondta Studham. Az új rendszer mintegy 400 négyzetméter alapterületet igényelt, és 24,5 millió dollárba került.

A szuperszámítógép többek között különböző kémiai és biológiai kutatásokat fog végezni, valamint azt fogja vizsgálni, hogyan áramlanak a radioaktív szennyezőanyagok a földben.

Kreditbeszámítással érkezhetnek az Audi Hungaria Iskolaközpont tanulói a Széchenyi-egyetemre

Együttműködési megállapodást kötött a győri Széchenyi István Egyetem az Audi Hungaria Iskolaközponttal május 8-án. Ennek értelmében az iskola duális szakképzésének tanulói az egyetem gazdálkodás és menedzsment, valamint kereskedelem és marketing alapszakán élhetnek a kreditbeszámítás lehetőségével, ami a tanulmányi idő jelentős lerövidülését is jelentheti.

2024. május 13. 12:59

Az AI kutatja a kritikus ásványkincseket is

Közel 1 millió amerikai dollárral zárta az újabb befektetési körét a Beholder. Ennek köszönhetően lett az AI-alapú, kritikus ásványkincsek feltárásában élenjáró ukrán startup finanszírozója az EIT InnoEnergy, a Rockstart Energy és az STRT. A friss források bevonásával a vállalat felgyorsíthatja a kutatómunkáját és a mesterséges intelligencia-eszközeire alapozva segítheti a zöld energiaátmenethez szükséges kritikus nyersanyagok kitermelését.

2024. május 13. 11:30

A kezdő mérnökök nettó 650 ezerért indulnának a pályán

A tavalyi évhez képest emelkedett a fiatal pályakezdők bérigénye az autopro.hu járműipari szakportál és a Trenkwalder Recruitment Kft. közös felmérése szerint.

2024. május 13. 09:56

A szerverek világában folyamatos a fejlődés

Egyáltalán nem meglepő, hogy a technológiai innovációkban bővelkedő szerverpiacon állandóak a változások, hiszen a cél mindig az, hogy újra és újra túl tudják teljesíteni a régebbi verziókat, valamint ki tudják elégíteni az újabb igényeket, elvárásokat.

2024. május 12. 14:50

Hogyan működnek a hírgyűjtő oldalak?

A technológia fejlődésével napról napra egyre könnyebb hozzájutni a napi híradagunkhoz, de nem volt ez mindig így. Az emberek korábban is kíváncsian álltak hozzá a körülöttük történt eseményekhez, az internet elterjedésével pedig gyakorlatilag már semmi nem szab határt a híréhségnek. Régen a nyomtatott sajtó szolgált arra, hogy az információkat széles körben megismertesse, ma pedig elég néhány kattintás és máris elénk tárul a világ.

2024. május 12. 14:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36