A román rendőrség vádat emelt az MSBlaster-gyanúsított ellen

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 10. 23:23
A román rendőrség vádat emelt az ellen a 24 éves román egyetemista ellen, aki az MSBlaster féregprogram "F" variánsát készítette. A hackerre a román törvények szerint akár 15 év börtönbüntetés várhat.
A román rendőrség közleménye szerint Dan Dumitru Ciobanu beismerte, hogy ő terjesztette el az MSBlaster féreg F változatát, amely egyébként nem terjedt el széles körben, és nem is okozott jelentős károkat. Ciobanu szerint azonban egy véletlen hiba eredménye volt, hogy a féreg kijutott az internetre és terjedni kezdett.

A román egyetemistát az elmúlt héten, néhány nappal azután tartóztatta le a rendőrség, hogy az FBI egy tizenéves amerikai fiút is őrizetbe vett az MSBlaster egy másik variánsának készítése miatt.

A román kormány a közelmúltban fogadott el egy új, igen szigorú kiberbűncselekményekről szóló törvényt, amely alapján az online csalók, vírus- és féregprogram írók akár 15 év börtönbüntetést is kaphatnak, amely a nemi erőszakért kiszabható legsúlyosabb büntetés több, mint kétszerese az országban.

"A fiatalembert informatikai rendszerekben történt károkozással, valamint illegális szoftver birtoklásával vádoljuk" - közölte Liviu Zamfirescu, az iasi rendőrkapitányság egyik tisztje. A rendőrségi közlemény szerint Ciobanu azt vallotta, a féregprogram akkor jutott ki a világhálóra, amikor aktív internetcsatlakozás mellett tesztelte azt.

Az MSBlaster féreg eredeti verziója többszázezer Windows 2000 és XP alapú számítógépet fertőzött meg világszerte, a gépek gyakori újraindulását okozva. A féregprogram emellett túlterheléses támadást indított volna a www.windowsupdate.com weboldal ellen, de a szoftveróriás Microsoft leállította a domainnevet, így ez a lépés meghiúsult.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50