A hollywoodi stúdiók ismét szoftvercégeket perelnek

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 21. 09:20

A Paramount Pictures és a 20th Century Fox hollywoodi filmstúdiók
bepereltek több olyan kis szoftverfejlesztő, illetve kereskedő céget,
melyek a vádak szerint a szerzői jogokat sértő DVD másoló szoftvereket
készítettek, illetve terjesztettek. Az említett stúdiók a New York-i
szövetségi bíróságon a Tritton Technologies, a QOJ, a World Reach,
valamint a Proto Ventures nevezetű szoftvercégek ellen indítottak
bírósági pert. A Paramount Pictures és a 20th Century Fox szerint a
szoftvercégeket kártérítés megfizetésére, illetve a kifogásolt
szoftverek forgalmazásának leállítására kell kényszeríteni.
Az alperesek közül a Tritton Technologies idén augusztusban kezdte meg DVD CopyWare nevezetű szoftvere boltokban történő forgalmazását, a többi érintett cég pedig elsősorban az interneten keresztül forgalmazta, illetve forgalmazza mind a mai napig a DVD lemezek másolására alkalmas programjait. Az üggyel kapcsolatban a hollywoodi stúdiók képviselői nem kívántak nyilatkozni, a beperelt szoftvercégek munkatársai pedig annyit mondtak, hogy csak a peranyag alapos áttekintését követően fognak nyilatkozatot adni.

A filmstúdiók nem most először indítanak bírósági pert olyan cégek ellen, melyek hétköznapi számítógépekre telepíthető, könnyen használható DVD másoló szoftvereket fejlesztenek, illetve terjesztenek. A filmes ipar azért indít ilyen és ehhez hasonló pereket, mert nem titkoltan attól fél, hogy a kalózkodás ebben a piaci szegmensben is hasonló méreteket ölthet, mint a zenei iparban. Ismeretes, hogy egy a hollywoodi stúdiókat magába tömörítő szervezet, az MPAA (Motion Picture Association of America) a tavalyi esztendőben peres eljárást indított a DVD backup szoftverpiac vezetője, a DVD X Copy fejlesztője, vagyis a 321 Studios ellen. Az MPAA vádja szerint a 321 Studios szoftvere megsérti azon szerzői jogi törvényt, mely kimondja, hogy tilos a másolásvédelmi technológiákat kijátszó szoftvereket forgalmazni. Az üggyel kapcsolatban eddig egyébként még nem született bírói döntés
Kulcsszavak: DVD szerzői jog

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

Minden eddiginél több programmal várta az ELTE IK a Lányok Napjára ellátogató középiskolásokat

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 17:21

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50