Informatikai bizottság előtt: NHIT, elektronikus kereskedelem, adótörvény

Kovács Attila, 2003. szeptember 30. 18:37

Az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottsága szeptember 30-án
délután tartott soron következő ülésén Rogán Antal elnök vezetésével
meghallgatta a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács 2002. évi
beszámolóját, megvitatta a az adózás rendjéről szóló törvényjavaslatot,
illetve az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokkal kapcsolatos
törvényjavaslat módosítására tett javaslatot, továbbá kapcsolódó
módosító javaslatokról döntött az elektronikus cégeljárásról és a
cégiratok elektronikus úton történő megismeréséről szóló
törvényjavaslattal kapcsolatban.
Simonyi Ernő, az NHIT elnöke a bizottság tagjainak átadott, összehasonlító elemzésekkel és ábrákkal gazdagon illusztrált összefoglaló anyagot kiegészítve megjegyezte, hogy mielőtt a szakma egyfajta szociológiai szemléletbe csúszna át, a rendelkezésre bocsátott – sok esetben máshol nem elérhető – anyagok a versenyképességi paramétereinket sokoldalúan mutatják. Az NHIT a múlt év során mind a korábbi kormány kancellária miniszterével, mind új munkaadójával, az NHIT-nek stratégiai szövetséget ajánló Kovács Kálmán IHM-miniszterrel kitűnő munkakapcsolatot ápolt; a kapcsolat ma is bizalmi és folyamatos. Rogán Antal a bizottság nevében az Elektronikus Hírközlési Törvény (EHT) hatásmechanizmusának tanulmányozásában kért a jövőben segítséget a tanácstól.

Az adózás rendjéről szóló törvényjavaslat vitájában az elektronikus adóbevallás módosításáról volt szó. A javaslat szerint önkéntes körben valósulhat meg 2005 január 1-jétől az új adóbevallás, amelyben részben az elektronikus aláírás mellett, pénzhiány miatt ,a PIN-kódos bevallásra kívánnak áttérni. A csak elektronikus aláírásos rendszer bővítésére a többletigény 5 milliárd forint lenne, a javaslattevő (APEH) által ajánlott rendszer szerinte 1 milliárd forintból megvalósítható. A törvényjavaslatban foglaltak elfogadhatók, a Fidesz azonban jelezte, az elektronikus aláírás „perspektíva nélkülivé tétele" ellen módosító indítvánnyal fognak jelentkezni.

Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokról szóló törvényjavaslatot minden frakció vitára alkalmasnak találta, az MDF és a Fidesz néhány módosítást jelzett, Rogán Antal pedig örömét fejezte ki, hogy mint mondta, az Informatikai bizottság hatására finomodott a törvény hatálya, és a javaslat semmiféle tartalomszabályozási kitételt nem tartalmaz. Végül a bizottság egyhangúan általános vitára alkalmasnak találta a törvényjavaslatot.
Kulcsszavak: NHIT jog e-commerce OITB

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Az akkumulátor a telefon lelke

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 09:03

1 év alatt közel 12 évet parkoltak az autósok a Yettel mobilparkolással

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 07:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50