24 MB L3 cache az Intel Montecitóban

Tóth Kristóf, 2003. november 16. 10:39
Az Intel a napokban felfedte egyik fejlesztés alatt álló, a kereskedelmi forgalomban várhatóan valamikor 2005-ben bemutatkozó új processzorának, a Montecitónak a részleteit.

A Montecito a korábbi várakozásoknak megfelelően két processzormaggal fog rendelkezni, azonban a vártnál 6 MB-tal nagyobb, vagyis nem kevesebb mint 24 MB-os harmadszintű gyorsítótárat tudhat majd magáénak. A jelenleg Montecito fejlesztési kódnevet viselő újgenerációs Itanium processzorok a legfejlettebb 0,09 mikronos gyártási technológiák segítségével fognak készülni, arról azonban egyelőre nincsenek információink, hogy ezen chipek pontosan mekkora frekvencián fognak működni. Szakértők szerint az Intel a Montecito esetében nem annyira a magas órajelre, hanem sokkal inkább a kétmagos kialakításra kívánja helyezni a hangsúlyt, no és persze a magokba integrált 24 MB L3 cache-re. Utóbbi egyébként jelentős előrelépést fog jelenteni a várhatóan jövőre debütáló Madison 9M-hez képest, mely chip - nevéből könnyen kikövetkeztethető módon - 9 MB-os harmadszintű gyorsítótárral lesz felvértezve.

Az Intel munkatársai utaltak arra, hogy a Montecito processzorokban egy olyan új busztechnológia debütál majd, mely a processzormagok, a rendszerbusz-frekvencia, illetve az L3 cache működésének kontrollálásáért és optimális kihasználásáért lesz felelős. Ezen új technológia részletei egyelőre nem ismeretesek, annyit azonban már most tudni lehet, hogy a megoldással nem csak a Montecito, hanem az összes többmagos Intel processzor esetében találkozhatunk majd.

Ismeretes, hogy a jelenleg forgalomban lévő Itanium processzorok 32 KB elsőszintű gyorsítótárat, 256 KB másodszintű gyorsítótárat, valamint maximum 6 MB L3 cache-t tartalmaznak, rendszerbusz-frekvenciájuk pedig 400 MHz. Jövőre debütálnak az Intel első 9 MB L3 cache-sel szerelt chipjei, azonban mivel ezen Madison 9M, illetve Fanwood fejlesztési kódnevű processzorok még 0,13 mikronos csíkszélességgel fognak rendelkezni, működési frekvenciájuk várhatóan nem lesz túl magas. Az Intel egyébként 2004 negyedik negyedévében kívánja 533 MHz-re emelni a duálprocesszoros szerverekbe szánt Fanwood processzorok rendszerbusz frekvenciáját.

Kulcsszavak: Intel Madison processzor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14