Becsapott vásárlók az Ebay-en

Csaló kereskedők, 100 ezer eurós kár

Tóth Kristóf, 2003. december 10. 22:28
Az internetes bankok és kereskedőházak több bizalomépítő éves munkáját pillanatok alatt romba tudja dönteni egy csalás vagy visszaélés. Ez történhet most is, miután kiderült, hogy a méltán népszerű eBay internetes oldal több, mint 300 ügyfelét verte át két, a hesseni Dietzenbach-ból származó kereskedő.

A két - rossz útra tévedt - kalmár a ténykedésével több, mint 100 ezer eurós kárt okozott. A kereskedők többek között számítógép-alkatrészeket, digitális fényképezőgépeket és mobiltelefonokat kínáltak eladásra, a csőbe húzott vásárlók véleménye szerint "rendkívül kedvező áron". Az ügyfelek legtöbbje nem fogott gyanút és leadta a megrendelését. Később azonban hiába várták, hogy megérkezzenek a küldeményeik. A feljelentések (amelyekből már 320 akad) özönlenek Németország egész területéről a rendőrséghez. A nyomozók megpróbáltak rajta ütni a kereskedőkön, azonban a megadott címen már csak egy üres irodahelyiséget találtak.

A tettesek között van egy 53 éves belga és 25 és 35 év közötti német férfi. Az "üzlet" idén májusban indult be, amikor is a jómadarak egy "Im- és Export" hirdetést adtak fel és alig pár hónap leforgása alatt sikerült is egy jól menő internetes kereskedőházat létrehozniuk. Az első vásárlóikat még precízen ki is szolgálták, ezzel megalapozták a jó hírnevüket, így senkiben sem keltettek gyanút. Később már "szállítási nehézségekre" hivatkozva próbálták vigasztalni a becsapott embereket. Egy apró nyomot mégis csak hátrahagytak, nevezetesen, hogy több mint 900 termékkel üzleteltek, így nem lehet könnyű megszabadulni a nyakukon maradt árutól. Valószínűleg értékesíteni akarják majd a felesleges szajrét és a német rendőrök csak éppen erre várnak. Ezek után pedig nem is csodálkozhatunk azon, hogy az emberek többsége igen csak szkeptikus az internetes kereskedők és bankok, pénzintézetek, illetve a világhálón bonyolított pénzügyi tranzakciók iránt.
Kulcsszavak: eBay jog e-commerce

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50