Intel: új tartalomfelhasználási lehetőségek a digitális otthonokban

forrás Prim Online, 2004. január 9. 12:41
Paul Otellini, az Intel elnöke és vezérigazgatója bemutatta az Intel szilíciumlapka-technológiáját, amely a várakozások szerint a jelenlegi rendszereknél tisztább képet biztosít a nagy felbontású nagyképernyős televíziók számára, 2000 dollár alatti áron.
Az új - Cayley kódnevű - Intel-technológia egy "Liquid Crystal on Silicon" ("folyadékkristály szilíciumlapkán", LCOS) nevű technológiára épül, amelyet a nagy képernyős, hátsó vetítésű tévékben a képeket létrehozó, mikroképernyőknek nevezett pici lapkák készítésére használnak.

"Az Intel szilíciumlapka-tervezési és gyártási tapasztalatának felhasználásával elősegítjük, hogy a nagy képernyős, nagy felbontású tévék olcsóbban kerülhessenek a piacra, és ezzel izgalmas, új tartalomfelhasználási lehetőségeket teremtünk a digitális otthonokban" - mondta Glenda Dorchak, Az Intel Consumer Electronics csoportjának alelnöke és vezérigazgatója.

Az LCOS-technológia folyadékkristály-réteget helyez egy fedő üveglapka és egy rendkívül jó fényvisszaverő tükörszerű felület közé, amelyet egy szilíciumlapka tetején elhelyezkedő pixelek tarkítanak. Ezek a rétegek alkotják a kivetítő képernyőkben - például nagy képernyős, hátsó vetítésű tévékben - használt mikroképernyőket.

Az Intel egyedi gyártási eljárást dolgozott ki a LCOS mikroképernyőkhöz, amely lehetővé teszi Moore törvényének betartását - ezt a tételt először az Intel társalapítója, Gordon Moore fogalmazta meg, azt állítva, hogy a lapkákon elhelyezhető tranzisztorok száma nagyjából kétévente megduplázódik, ennek eredményeképpen növekszik a funkcionalitás és a teljesítmény, az egy tranzisztorra eső költség pedig csökken. A tranzisztorok számának növelésével az LCOS mikroképernyőkben használt szilíciumlapkákon az Intel lapkatervezői további funkciókat integrálhatnak a megjelenítési teljesítmény növelése - például a nagyobb fényerő és a jobb képminőség elérése - érdekében.

Az Intel Cayley LCOS-technológiája egy olyan teljesen digitális kialakításra épül, amely élesebb, precízebb képet eredményez minden analóg technológiát használó architektúránál.

Az LCOS-technológia egy másik fontos aspektusa, hogy lehetővé teszi több mikroképernyő készítését és a felbontási szintek növelését a mikroképernyők méretének növelése nélkül. A konzisztens és kompatibilis, az Intel LCOS-technológiájára épülő mikroképernyő-terület lehetővé teszi, hogy az OEM-ek a termékek széles választékában, többféle képernyőméret és felbontás esetében felhasználhassák megvilágítási alrendszereiket, és ezáltal csökkenthessék a fejlesztési költségeket.

Az Intel az év második felére tervezi a Cayley-technológiás mikroképernyők szállításának megkezdését. Az Inteltől kapott mikroképernyő-prototípusokra építve számos vezető OEM és HDTV-alkatrészgyártó már dolgozik a termékek fejlesztésén. Ezek közé tartozik az egyesült államokbeli InFocus Corporation, a kínai TCL és Skyworth és a tajvani Primax PDC is.
Kulcsszavak: Intel HDTV kivetítő

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14