Chipgyártók: Inkább vesszen az üzlet, mintsem kövessük a kínai szabályozást!

Hûvös Imre, 2004. február 2. 17:31
A WiFi-pontokba való félvezetők körül késhegyre menő vita bontakozott ki amerikaiak és kínaiak között. Egyes félvezetőgyártók arról nyilatkozgatnak, hogy inkább visszamondják az üzletet, mintsem alávessék magukat a kínai szabályozásnak.

A hónapok óta élesedő vitának az a magva, hogy a morzsába be kell építeni egy kínai tervezésű titkosító technológiát. Mivel csak 24 kínai cégnek van hozzáférése ehhez a technológiához, ezért a félvezető-szállítóknak be kellene avatniuk a megrendelőket a morzsa gyártási titkaiba.

A dolog pikantériája, hogy a WiFi Alliance szerint a kínaiak a szabványosított megoldást elvetve, annak helyére tették a maguk, angolul Wired Authentication and Privacy Infrastructure nevű technológiáját, de arról meg ők nem árulnak el részleteket. Szakértők szerint ennek egyik oka az lehet, hogy a hatóságok felügyeletük alatt akarják tartani a kommunikáció tartalmát, de nem zárják ki a kereskedelmi előnyszerzés szándékát sem.

A gyártók hangzatos nyilatkozatainak spanyolfala mögött ugyanakkor folytonos kompromisszumkereső tárgyalások folynak a kínai kormány és az amerikai cégvezetők között, valamint informális kapcsolatokon keresztül a kínai és az amerikai kormány is tárgyal egymással. A Broadcom vezetője szerint például megegyezési alap lehetne, ha komplett, de Kínában összeszerelt berendezést szállíthatnának.

A WiFi eladások értéke 2003-ban globálisan elérte a 2 milliárd dollárt, és Kína ezen a téren ígéretes piacnak látszik, még ha eddig ezen a téren csak minimális beruházásokat eszközölt is.

Kulcsszavak: Kína jog Wi-Fi

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50