E-go konferencia - Informatika az önkormányzatokért

forrás Prim Online, 2004. február 17. 12:51
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ http://www.toosz.hu) az önkormányzatok részéről folyamatosan jelentkező, egyre sürgetőbb igények alapján 2003-ban elindította "e-go" elnevezésű programját (az e-government angol kifejezésből). A programmal kapcsolatos valamennyi információ a <http://www.e-go2004.hu> címen érhető el az interneten. A TÖOSZ ezzel a programmal az informatika területén kívánja segíteni az önkormányzatok szakmai munkáját, ezért választottuk mottóul: "Informatika az önkormányzatokért".
A program egyik fontos része az e-go konferencia és kiállítás, amelyet első ízben, hagyományteremtő célzattal 2004. március 9-én rendeznek meg Budapesten. A konferenciára az önkormányzatok képviselőit várják: döntéshozókat és informatikai szakértőket egyaránt. Másrészt kiállítóként az önkormányzati informatika területén hazánkban tevékenykedő cégek, vállalkozások is megjelennek. A szervezők nem titkolt célja, hogy az önkormányzatok folyamatos informálásával erősítsék a versenyt az önkormányzati informatika piacán: szeretnék ismertté tenni a már működő alkalmazásokat, megoldásokat, újdonságokat.

A konferencián adjá át első ízben az e-go díjat: független külső szakértő ég közreműködésével megvizsgáltá az önkormányzatok honlapjait az interneten, és egyfajta minősítés készült a szakértők által meghatározott - nemzetközi összehasonlításoknak is megfelelő - szempontrendszer alapján. Összesen négy díjat osztanak ki az önkormányzatok között, település -kategóriánként egyet-egyet (község, város, nagyváros), és egy különdíjat az abszolút győztesnek, aki a (100 legjobb minősítést elért honlapot tartalmazó) TOP100-as listát vezeti. Az e-go díj a szakmai elismerés mellett pénzjutalommal is jár.

A konferencián kerül bemutatásra az e-go program másik jelentős projektje: az önkormányzati informatikai alkalmazások minősítésének rendszere. A TÖOSZ, mint az önkormányzati érdekek képviselője, így az informatikai piactól függetlenül tevékenykedő, objektív szervezet, felvállalta, hogy széles körben egyeztetett, szakértők által készített kritérium-rendszer alapján elvégzi az önkormányzati informatikai alkalmazások minősítését. A konferencián részletesen beszámolnak a projektről is.

Az alábbiakban a március 9-én megrendezésre kerülő e-go konferenciát is felölelő, e-go program projektjeit mutatja be a TÖOSZ:
  1. Önkormányzati alkalmazások minősítési rendszere

Az önkormányzati döntéshozók számára komoly problémát okoz az egyes informatikai alkalmazások előnyeinek és hátrányainak mérlegelése, valamint a megfelelő informatikai megoldás kiválasztása. E nehézség áthidalása érdekében, az e-go program részeként a TÖOSZ kritériumrendszert dolgozott ki, mely az önkormányzatoknál használt informatikai alkalmazások minősítését szolgálja. E minősítésrendszer kialakításában számos független szakértő vett részt, illetve az egyes kitételek megfogalmazásánál egyeztetésekre került sor a megfelelő minisztériumok, önkormányzati és szakmai szövetségek szakértőivel is. A rendszer többek között a KEIR (közigazgatási egységes iratkezelési szabályzat), a MITS (magyar információs társadalom stratégia) és az EU informatikai vonatkozású rendeleteinek figyelembevételével készült el.

Az informatikai alkalmazásokat független szakértői testület elemzi. A minősítési folyamat lezárásaként az alkalmazásokról minősítési tanúsítvány kiállítására kerül sor, mely biztosítja a leendő felhasználókat, illetve a gyártót arról, hogy az adott informatikai megoldás a kijelölt követelményeknek megfelel. E tanúsítvány felülvizsgálatára és megújítására 2 évente kerül sor a mindenkori technikai és egyéb követelmények figyelembevételével. A minősített informatikai alkalmazások listáját honlapunkon megjelenttetjük, illetve folyamatosan frissítjük és évente legalább 1 alkalommal nyomtatott kiadvány formájában eljuttatjuk az önkormányzatokhoz.

  1. Szabadforráskódú szoftverek és alkalmazások az önkormányzatok munkájában

A napjainkban használatos operációs rendszerek egyike a Linux alapú rendszer. A Linux alapú rendszer előnye a többi operációs rendszerrel összehasonlítva, hogy megbízhatóbb, ellenállóbb a vírustámadásokkal szemben és a beszerzési ára alacsony vagy ingyenes. E projekt keretében a TÖOSZ a Linux alapú rendszerek önkormányzati használatával kapcsolatos további gyakorlati tapasztalatokat kívánja feltárni. A projekt két mintaprojektből áll össze:

- Az 1. mintaprojektben egy olyan település vesz részt, ahol még nincs vagy 3-nál kevesebb számítógép működik. A már létező operációs rendszerek és az irodai alkalmazáscsomagok lecserélésre kerülnek. A folyamatos működést, karbantartást egy helyi szakember képzésével segítjük. A projekt során a gyártó, illetve forgalmazó cégek biztosítják a folyamatos telefonos és személyes konzultáció lehetőségét. A rendszer kiépítésénél a hivatal szükségleteit is felmérjük illetve, figyelembe vesszük a jelenlegi alkalmazásokat is.

- A 2. mintaprojektben egy olyan település vesz részt, ahol 15-20 számítógép működik, itt teljes átállás történik a Linux alapú operációs rendszerre és szabadforráskódú alkalmazásokra. A mintaprojekt keretében biztosítjuk az informatikai szakemberek képzését, valamint az ügyintézők továbbképzést. A karbantartásról és a folyamatos működéséről külső cég vagy a hivatal saját informatikusa gondoskodik.

Mindkét projektnél legalább több hónapon át vizsgáljuk a jelentkező hibákat, a programverziók frissítéseit, a vírustámadások gyakoriságát és következményeit, a működési költségeket, az oktatás költségeit és hatékonyságát, stb. A mintaprojektekből származó tapasztalatokat a TÖOSZ tagok körében megismertetjük.

  1. Digitális aláírás mintaprojekt

Az Internet és az e-mail korában, komoly nehézséggel jár az egyes elektronikus formában megjelenő, illetve levélként elküldésre kerülő dokumentumok hitelességének bizonyítása. A digitális aláírás a kibocsátó fél kilétének tanúsítására szolgál. A digitális aláírás gyakorlati alkalmazásának kísérleti programja keretében a TÖOSZ a jövőben időpecséttel és digitális aláírással ellátott dokumentumokat (pl.: pályázatok, véleményezések, szerződések.) használ elektronikus levelezése során, illetve jelenttet meg honlapján, ily módon bizonyítva azok hitelességét. A digitális aláírás költségeiről, gyakorlati hasznáról, működéséről és egyéb fontos tapasztalatokról a TÖOSZ tájékoztatót ad ki.

A digitális aláírás gyakorlatban történő használatáról előadás hangzik el a március 9-én megrendezésre kerülő e-go konferencián.

  1. SMS rendszer

Napjainkban számos település nem rendelkezik még Internet, illetve e-mail kapcsolattal. A TÖOSZ ezen településekkel is törekszik a rendszeres, gyors és hatékony kapcsolattartás kialakítására. E célból hamarosan úgynevezett SMS-rendszer kerül bevezetésre a TÖOSZ titkárságon, amely a polgármesterek azonnali tájékoztatását szolgálja, és lehetővé teszi, hogy a TÖOSZ a polgármestereket SMS-ben tájékoztassa az aktuális rendezvényekről, a legfrissebb törvénytervezetek megjelenéséről, a TÖOSZ honlapra feltöltött új dokumentumokról és egyéb, az önkormányzatokat érintő jelentős hírekről.

Kulcsszavak: e-government konferencia

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

A Thermaltake bemutatja első Bumblebee (dongó) színű termékét

A Thermaltake, a prémium toronyházak, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bejelentette a The Tower 200 Bumblebee Mini toronyházat, egy új színű változatot a közkedvelt The Tower sorozatban. A Tower 200 egy mini-ITX toronyház függőleges kialakítással és kivételes hűtési hatékonysággal. Bár ez a ház kompakt méretű, egy 4090-es grafikus kártya és egy 280 mm-es radiátor is elfér benne. Az új élénk sárga árnyalat hozzáadásával a The Tower 200 sorozat már hat színben kapható: fekete, Snow, Turquoise, Racing Green, Matcha Green és Bumblebee, így könnyedén kiválaszthatod a stílusodhoz illő The Tower 200-at.

2024. január 2. 12:10

Magyarországon is elkezdték blokkolni az AI robotok hozzáférését a weboldalak

Felmérésünk szerint az 1000 legolvasottabb magyar weboldal nagyjából 1%-a blokkolja a mesterséges intelligencia robotok hozzáférését tartalmaikhoz. Világszinten ez az arány már 20% felett jár, de Magyarországon is növekedés várható.

2023. október 12. 16:11

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36