3GSM: Java mindenhová és Sun Solaris 10 minden platformra!

Zsadányi Pál, 2004. február 20. 14:00
"Java mindenhol" - mondja a SUN stratégiai igazgatója, Ingrid Van den Hoogen. Szinte minden processzorplatformon ott van, már közszükségleti eszközökben, például a mobiltelefonok millióiban is. A platformokon történő terjeszkedést a Sun most a Solaris következő generációjával, a 10-essel folytatja, amelynek vezérmotívuma az AMD 64-bites processzoraival épített gépek meghódítása, valamint a hibafelderítő és önjavító technológia megvalósítása.
Java mindenütt, így a 3GSM konferencián is

A Cannes-ban február 23-26-a közt megrendezésre kerülő 3GSM konferencián, a mobiltelefónia hatalmas seregszemléjén is ott lesz a Sun, a Java technológiák mobilalkalmazásainak a bemutatása végett. Nem véletlenül. A Java ugyanis ma már nem csak becsülhetően 550 milliónyi PC-ben és a szerverek 80 százalékában működik, hanem befészkelte magát vagy 200 milliónyi mobiltelefonba, és, ami még ennél is nagyobb és különösen figyelemre méltó teljesítmény, vagy 500 milliónyi intelligens Java-kártyába is. A konferencia alkalmából újabb nagy bejelentésekre készül a Sun, a tavalyi karcsú számítástechnika koncepciójának a méltó folytatásaként (termékek, partnerek, szolgáltatók, gyártók, fejlesztők stb.). A titkok fölfedésére már csak pár napot kell várni. A konferencia eseményeit mindenesetre a cikk végén mellékelt linken lehet követni.

Solaris 10, minden szerverbe, Linux helyett is!

Bár a Solaris UNIX alkalmazói tábor jó része mindmáig megragadt a 8. változatnál, és nem is akar áttérni a 9-esre, a 10-es változattól a Solaris fejlesztők és a Sun stratégák sokkal nagyobb sikert várnak. Mindezt azért, mert a 9-es és 10-es változat közti különbség messze sokkal nagyobb lesz, mint a 8-as és 9-es közti eltérés, ígérik a fejlesztők. Míg az utóbbi csak evolúció volt, addig a 10-es, a mintegy 600 új funkciójával, revolúciós, tehát forradalmi váltásnak is mondható. Az új generációtól egyébként a fejlesztők és stratégák azt is várják, hogy az be fogja bizonyítani az immár 20 éves Solaris UNIX technológia fölényét más UNIX-okkal (főként az IBM AIX-al és HP-UX-al), de a Linuxokkal szemben is, minden fontos szerverplatformon. És ebben a csatában a Java technológiák is nagy szerepet kapnak, valamint az olyan technológiák, mint az N1 Grid Container, vagy a partícionálás. A legígéretesebb újdonság azonban a prediktív hibafelderítő és önjavító szakértői alrendszer lesz.

A bejelentésről tartott vezetői értekezletről beszámoló TechNewsWorld cikk érdekes betekintést nyújt Scott McNealy, Sun vezér és csapatának a távlati elképzeléseiről. A Sunnál egyelőre tartják a nemrég elhatározott negyedévenkénti nagy bejelentésesdi szisztémát. A SCO-IBM-Linux licencvitáról óvatosan nyilatkoztak, támogatva az intellektuális jogok védelmének elvét. A Javában nem ismernek tréfát, felvették a kesztyűt, amit a Microsoft a .NET-tel dobott nekik, és állják a versenyt.
Kulcsszavak: Sun GSM szerverszoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50