Egy szobában a szexológus, az atomfizikus, az űrkutató

Gyalogló Chat -Tudós7

forrás Prim Online, 2004. február 23. 14:50
Egy szobában a szexológus, az atomfizikus, az űrkutató, a humánetológus, a nyelvész, és a mesterséges intelligencia nagykoponyája. Frivol? Nem az, mert a helye: a Gyalogló Chat - chat.gyaloglo.hu, és a szoba neve: Tudós hét. Ideje: 2004 8. hét (február 23-28-ig) minden este 6-8-ig.

A Guards Rt. a Gyalogló Chat üzemeltetője a netrendőri és az újságírói hét megrendezése után a tudománynak szentel egy hetet. Naponta más szakterület kiválósága vendégeskedik a Gyaloglón, és a felhasználók minden nap más és más tudományágban kérdezhetnek és gyarapíthatják ismereteiket a chatszobában elhangzottak alapján. Egy hét alatt a széles választékból 6 területet választottak a szervezők. A kiválasztásban figyelemmel voltak az aktualitásokra, és a felhasználók igényeire, és a tudóshét megrendezésének a közege - az internet - is téma-meghatározó volt.

A Guards Rt célja, hogy mindenkiben, de elsősorban a Gyalogló Chat felhasználóiban, erősödjön a tudat, hogy a csevegés tud tartalmas beszélgetés is lenni, és a chat nagyszerű formája a szórakoztatva tanulásnak

Biológia:

Csányi Vilmos: Az emberi természet biológiája

Szeretet, harag, agresszivitás. Genetikai örökség, vagy kulturális hatások.

Az ember legközelebbi rokonai a csimpánz és a bonobó. Genetikai szinten alig két százalék a különbség.

A viselkedésben sokkal több....Minden faj, így az ember tulajdonságainak megértéséhez is a faj kialakulási története ad magyarázatot.

Fizika

Jéki László: Univerzumtól a mikrosütőig. Sugárzunk és sugároznak.

A radioaktivitással kapcsolatos ismereteink még csak száz éve gyűlnek, ezért hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a radioaktivitás valami modern találmány, emberi csinálmány. Gondolatainkban a radioaktivitás szó mellé joggal társul az atom szó. Sokakban viszont irracionális félelem él mindennel kapcsolatban, ami "atom", legyen az atomerőmű vagy orvosi vizsgálat.

Űrkutatás:

Szentpéteri László: Mindennapi űreszközök, Kozmikus rózsák, Marskutatás.

Miért is? - mert ma már elképzelhetetlen a telefonálás és a televíziózás távközlési műholdak nélkül,
- mert a termésbecslés, az árvíz és katasztrófavédelem napjainkban jelentősen támaszkodik az űrfelvételekre,
- mert az időjárás előrejelzés napjainkban már elképzelhetetlen lenne meteorológiai műholdak nélkül,
- vagy a közlekedés és a navigáció a navigációs műholdak nélkül.

Végig gondolta-e valaki, hogy az olyan anyagok és eszközök, mint a teflon, az alufólia, a napelemek, vagy bizonyos speciális processzorok megjelentek volna-e az űrtechnika igényei nélkül? S gondolt-e Ön arra, hogy a fentieken túl az űrtevékenység speciális lehetőséget teremt az oktatásban, sőt üzletet is jelenthet akár egészen kicsi vállalkozásoknak is?

Szexológia

Ritteródesz Erzsébet: Net, szex, jól fekszenek?

A szexológia, mint a nemek viselkedésének és viszonyának tudománya, fontos szerepet tölt be az egyének és közösségek életében, Művelése, fontos, és izgalmas terület. A szexterápia főleg a nemi viselkedés korrigálására, a szexuális probléma megszüntetésére, a szexuális kommunikáció áttanulására irányul de kaphatóak szexuáltechnikai tanácsok is.

Nyelvtudomány

Bódi Zoltán: Kopik vagy fejlődik a nyelv, Van-e chatnyelv

Nyelvében él a nemzet:

Milyen nyelv a chat nyelve? Milyen nemzet a chatelők nemzete? Az emberi nyelvek egyik legérdekesebb vonása, hogy folyamatosan változnak, méghozzá az egyes ember számára jórészt észrevétlenül. A nyelvi változás célját, értelmét mindmáig nem tudjuk. Van olyan nézet, miszerint a nyelv egyre egyszerűsödik, mások szerint meg éppen bonyolultabb lesz. Ez a "szegényedést" a "romlását" jelenti?

A mesterséges intelligencia (MI)

Tatai Gábor: Miért beszélgetünk a chat bottal?

Hogyan lesz intelligensebb a Mesterséges Intelligencia?

A kognitív pszichológia, a számítástudomány, a klasszikus matematika és a formális nyelvészet határterületein egy új tudományág bontakozott ki.

Gépi tanulás, ágensek és multi-ágensek, természetes nyelvmegértés, beszédmegértés, robotok, kereső stratégiák, kétszemélyes játékok, chat botok.

Kulcsszavak: tudomány Gyalogló-chat

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59