Az első minősített elektronikus aláírás tanúsítvány Magyarországon

Elindulhat az elektronikusan hitelesített magánnyugdíjpénztári tagdíjbevallás

forrás Prim Online, 2004. március 1. 12:18
2004. február végén minősített hitelesítés szolgáltatóként a MÁV INFORMATIKA Kft. bocsátotta ki Magyarországon az első, biztonságos aláíró eszközön elhelyezett, minősített elektronikus aláírásra alkalmas végfelhasználói tanúsítványát. Aláíró eszközként a Giesecke&Devrient csipkártyája került felhasználásra.

A Biztonságos Aláírás Létrehozó Eszköz (BALE) az utolsó hiányzó láncszem volt a minősített elektronikus aláírással ellátott elektronikus dokumentumok létrehozásához szükséges eszközök között. Régóta vártak megjelenésére a magánnyugdíjpénztárak, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

Elektronikus bevallás ugyanis csak a PSZÁF által készített vagy a PSZÁF által meghatározott követelményeknek eleget tevő szoftverekkel és az Informatikai és Hírközlési miniszter által kijelölt tanúsító szervezet által kibocsátott tanúsítvánnyal rendelkező szoftverekkel teljesíthető és fogadható. A PSZÁF által megvalósított szoftver rendszer motorját a Kopint-Datorg Rt. által készített MultiSigno elektronikus aláírás terméke adja.

A PSZÁF-nak tehát jogszabályban előírt feladata, hogy az elektronikus aláírással ellátott bevallások elkészítésére és fogadására alkalmas szoftvert a felhasználók (az elektronikus bevallást preferáló foglalkoztatók és a bevallásokat fogadó magánnyugdíjpénztárak) rendelkezésére bocsássa. A felügyeletnek e szoftver elkészítésére, illetve az elektronikus tagdíjbevallás fogadási, feldolgozási és nyilvántartási feltételeinek kidolgozására – a Hírközlési Felügyelet által nyilvántartásba vett biztonságos aláírás létrehozó eszköz első kereskedelmi forgalomba helyezésétől kezdődően – 180 napos határideje van.

A szoftverek segítségével azok a foglalkoztatók, akik rendelkeznek Internet eléréssel, bejelentik a magánnyugdíjpénztáraknál, hogy bevallásaikat a jövőben elektronikus úton kívánják teljesíteni – ehhez a hazai minősített hitelesítés szolgáltatóktól vásárolnak minősített tanúsítványt, valamint szerződést kötnek időbélyeg szolgáltatásra –, s bevallásaikat az Interneten keresztül juttathatják el a pénztárakhoz, mellőzve a korábbi papír alapú nyomtatvány kitöltését vagy mágnes lemezek postai úton való továbbítását.

A biztonságos aláíró eszközök, minősített hitelesítés szolgáltatók és aláíró szoftverek meglétével így minden akadály elhárult az elektronikus aláírások további magyarországi alkalmazása és térnyerése elől – állítja a MÁV INFORMATIKA Kft.

Kulcsszavak: MÁV Informatika e-signo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50