Az első hordozható PC két képernyővel

Széll Zoltán, 2004. március 2. 19:14
A Lenovo, Kína legnagyobb számítógépgyártójának a Legend-nek leányvállalata, bevezette a világ első hordozható PC-jét két képernyővel. A Vela kódnevű hordozható PC az Intel következő generációs mobil platformon - kódneve: Sonoma - alapul és a negyedik negyedévben lesz kapható.
A sok újítást tartalmazó Vela hordozható PC jellemzője a 15,4 hüvelykes fő képernyő, amely hasonló a kapható hordozható PC-kéhez, de egy 4,4 hüvelyk x 2,4 hüvelyk (112 mm x 61 mm) méretű második képernyőt is magába foglal a ház front-oldalán. Ez a második képernyő lehetővé teszi olyan feladatok végrehajtását és ezek eredményének megjelenítését, amely tipikusan PDA feladat. Ilyen például az e-mail-ek ellenőrzése és egyéb feladatok.

A Lenovo hordozható PC-ben a második képernyő nem csak a hordozható PC gyártó megoldása, de az Intel új konstrukciós elképzelésnek is része, amelyet a „Florence” kódnevű hordozható PC-ben valósított meg. A lapkagyártó óriás ezt a masinát a februári IDF ’2004 Tavasz” rendezvényen mutatta be. Ez az idea megengedi bizonyos funkciók használatát akkor is, amikor a hordozható lecsukott állapotban van. Bizonyos hordozható PC-k, mint például az ASUSTEK Computer rendszere, képes lejátszani akkor is MP3 hangfájlokat, amikor a fedőlap le van hajtva. A további képességeknek ez a fajtája megengedi, hogy a hordozható PC-k olyan piacon is megjelenjenek, ahol a PDA-k és a Tábla PC-k az uralkodók.

Az Intel Mobil Internet PC Platform (fedőneve: Sonoma) fő komponensei a következő generációs, 90nm-es Intel Dothan Pentium M processzor (2MB L2 gyorsító-tárral), a következő generációs Alviso kódnevű lapkakészlet és a következő generációs Intel PRO/Wireless WLAN modul (lapka). Az Alviso kulcs jellemzői a PCI Express, a DDR-II memória, a S-ATA, és az Intel High Definition 7.1 hang alrendszer. A „Sonoma Mobile Internet PC 2004 Platform” (Centrino 2004) részeként az Intel bevezeti a 802.11g /Bluetooth megoldást, növelt Bluetooth hang minőséggel, amikor ez a WLAN-t használja. A vállalat távolabbi tervei között szerepel a 802.11a/b/g, a Bluetooth és a GSM-GPRS együttes működésének engedélyezése ugyanazon a platformon.

A Vela hordozható PC-t a taiwani Compal Electronics cég gyártja a Lenovo részére. A Vela hordozható PC árát még nem hozták nyilvánosságra.
Kulcsszavak: notebook újdonság Legend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55