Hálózatban a házi-mozi

Vértes János Andor, 2004. március 11. 22:20
Több érdekes újdonságot mutatott be csütörtök déli sajtótájékoztatóján a Pinnacle magyarországi képviselője, az Axico Kft: egyebek között azt a világújdonságnak számító show-centert, amely kliens-szerver kapcsolatot alakít ki a házimozi és a házi-számítógép között, valamint a népszerű Studio szoftver legújabb, 9-es verzióját, és annak most elkészült magyar nyelvű kézikönyvét.

A hat millió ember által már használt Studio szoftver különféle "okos" szolgáltatásokkal bővült: "smart-movie", "smart sound" és hasonlók, amelyek megkönnyítik az amatőr filmek otthoni "gyártói" számára a moziszerű "film-generálást", vagyis az átmenetekhez, az automatikus háttérzenéhez, a főcím- vagy stáblista generáláshoz adnak segítséget. Vadonatújak a kép- és hang korrekciós funkciók. Az új Studió különféle effekteket is kínál, és a házimozihoz most már a 16:9 formában is le lehet gyártani a filmet, a surround hang egyszerű előállításával egyetemben.

A házimozi és a PC kapcsolata eddig többnyire úgy valósult meg, hogy a különféle internetről letöltött videókat, DVD-ket, mp3 file-okat az ember lementette CD-re, majd átvitte a minden formátumot ismerő DVD-jéhez, és a házimozi menürendszeréből kiválasztotta, hogy a DVD mit játsszon le. A most bemutatott Show-center ezt a gyalogos adatátvitelt korszerűsíti: a DVD-lejátszóra emlékeztető berendezést kliens-gépként lehet hálózatba (akár vezeték nélküli hálózatba) kötni az otthoni PC-vel, és a TV képernyőjén megjelenő menürendszerből a távirányítóval a PC mappáiból lehet kiválasztani, hogy zenét, videót, DVD-t, vagy képeket akarunk-e nézegetni. Az új rendszer előnye a CD-DVD-átvitelhez képest az is, hogy a a Show-center alkalmas (lesz) a jövőben megjelenő új formátumok kezelésére is, az upgradek egyszerűen letölthetők az internetről.

Kulcsszavak: Axico multimédia Pinnacle

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55