Forradalom az e-levelezésben?

Zsadányi Pál, 2004. március 20. 10:52
Az e-postaládák elleni támadások korát éljük. Sajnos. Leveleket kaphatunk is, meg küldhetünk is, szinte akárki nevében. Biztos, hogy nincs kiút ebből a bitdiliházas e-borzadályból? Egy új termék azt ígéri, hogy van. Így CeBIT tájékán, amikor az év meghatározó újdonságai szoktak debütálni, reménykedik az ember, hogy tényleg jöhet valami eredeti ötlet.
Borítékolhatjuk a sikert?

A csigapostán (s-mail, azaz snail mail) legalább egy boríték védi a tartalmat a kancsi szemek elől, nemde? Egy e-levél, pedig leginkább egy nyílt levelezőlaphoz hasonlít, benne akár loginnevek, jelszavak, anyaszült meztelen. Nyilvánvaló, hogy az e-levél hihetetlenül védtelenebb, mint a hagyományos postai elődje. Minden e-posta, ami a levelünk útjába akad, a fejléctől a tartalomig, úgy hamisíthatja a benne található információkat, ahogy csak akarja. Elmúltak azok a régi szép idők, amikor a hálópolgárok még mind filantrop, egymásnak ártani véletlenül sem akaró embertársak voltak. Ráadásul a jelenlegi e-levelezési architektúra még arra sem képes, hogy ellenőrizhetően azonosítsa azt, aki küldte a levelünket. Az e-levelek borítékolása, egyelőre, erre a célra, abszolúte alkalmatlan.

Segíthetne Rejtő Jenő?

Talán ő nem, de maga a rejtés már igen. Jó, de ez az ötlet egyáltalán nem új. És eddig még bombabiztos megoldást senki nem talált. Főként, mert az adatvédelmi sértések 70-80 százaléka a szervezeten belüli (kedves kíváncsi kollégáinktól, saját óvatlan fecsegésünktől, asztalunkon széthagyott iratoktól, nyitva felejtett képablaktól, a monitorra ragasztott jelszavaktól stb. ered). Sőt, olykor maga az adattulajdonos heréli ki a saját védelmi szabályait (na, most csak kicsit nem tartom be, mert …)!

Azért, hogy legalább a hagyományos posta színvonalát elérjük, tényleg érdemes olyan architektúra kialakításán gondolkodni, amelyik:
  • minden üzenetet kódoltan továbbít és fogad,
  • minden feladót képes pontosan azonosítani.

Az előnyök nyilvánvalóak:

  • nem lehet büntetlenül levéláradatokat küldeni,
  • útközben nem lopható el a tartalom,
  • megfékezhetők a wormok és a vírusok.

Túl szép álmok? Az alternatíva: az e-posta halálra van ítélve! Míg az e-levél, ami mindig is a világháló átütő alkalmazási módja volt, induláskor a barátkozás eufórikusan kedvelt eszközének számított, manapság olykor a hihetetlen ingerültség forrása. A cikkírót már olyan, szerinte nagyon fontos információkért is súlyosan inzultálták, mérges válaszlevélben, amit elképzelni sem mert volna. Ma egy idegennek kevesebb rizikóval küld levelet a hálópolgár, mint az ismerősének, mert az ingerküszöb kiszámíthatatlanná vált.

Revolution E-mail

Valamit, tehát, tenni kéne, hogy visszajussunk az e-levelezés fénykorába. A RevEmail weblapjairól ingyenesen letölthető az a szoftver, amit a készítői erre a célra terveztek és implementáltak. Kicsit talán önhittségnek tűnik a megnevezés, a Revolution E-mail, azaz, a forradalmian új e-levelező rendszer, de majd viselve válik. Anélkül, persze, ki nem derül a működőképessége, ha ki nem próbáljuk. Csakhogy, akkor értesítsük a partnereinket is, hogy ők is kezdjék el ezt használni, mert önmagunkkal beszélgetve aligha megyünk sokra.

A RevEmail fejlesztői lényegében mindenkinek ajánlják: * egyéneknek (főként érzékeny témájú levelezésükhöz), * kis-, közepes- és nagy cégeknek (akik a legkönnyebben hasznosíthatják, hisz ha egy főnökség eldönti a használatát, a beosztottaknak aligha marad választásuk), * a netszolgáltatók (akik az alhálózatukban tudnak vele rendet teremteni, megszabadulva a vírusveszélytől, wormoktól, SPAM-özöntől stb.). Egyedül a SPAM kikapcsolása felére csökkentheti a hálózati terhelést, ami már gazdasági haszonnal is járhat. Persze, a spamgyártók majd újabb ötletekkel próbálkoznak, de az inkognitójuk mögé már aligha bújhatnak, elkaphatók és büntethetők. Nem beszélve a krekkerekről és más e-gazemberekről.

Műszaki jellemzők

  • Minden üzenet szerveroldali kódolással, és a küldő hiteles azonosításával utazik.
  • Fejlett automatikus válaszadási funkciókkal is felszerelt.
  • A küldő azt is tudja, ki és mikor bontotta a levelét.
  • Mind a POP3, mind az IMAP és webmail protokoll használható.
  • Az üzleti alkalmazások automatizált forgalmához használható interfésze is van.
  • Hang- és képlevelek is küldhetők.
  • Lényegében tetszőleges mellékletek is továbbíthatók.
  • Naptári szolgáltatások is használhatók.

Architektúra

A szerveroldalon működik az új üzenetközpont. Az előfizetők levelei ide érkeznek. A postaszolgálat ellenőrzi a feladók valódiságát, majd kódolja és tömöríti a leveleket. Majd elküldi a címzetteknek, több-kevesebb ballaszttal. A szolgáltatásért ugyanis fizetni kell. Vagy úgy, mint a postai leveleknél, felbélyegzéssel, vagy hirdetés melléklet engedélyezésével. Az utóbbi esetben a továbbítás akár ingyenessé, vagy nyereségessé is válhat.

A leveleket fogadhatjuk a weben át, vagy, POP3 protokollal, a korábbi levélkliens programokkal (Outlook [Express], Eudora, Incredimail stb., és a legelterjedtebb operációs rendszerekkel (Windows, MacOS, UNIX, Linux, OS/2). A bonyolultabb protokoll ellenére nincs jelentős késedelem.

A fejlesztők eredendően a spamellenes küzdelem bajnokai szeretnének lenni, bár nem hisznek abban, hogy mindjárt az elején tökéleteset tudnak alkotni. Számítanak a profi alkalmazók bírálatára, tanácsaira. A cikkíró véleménye az, hogy nem föltétlen a spamellenes küzdelem fő eszközeként kellene erre az új architektúrára tekinteni, hanem mint olyan eszközre, ami nagyságrenddel csökkenthet mindenféle bitterrorista támadási lehetőséget. A spam ugyan rengeteg erőforrást zabál, de a spamlevelek 99,9 százaléka az információözön szennyezéstől eltekintve ártalmatlan. Sokkal veszélyesebbek az ismert gyártók nevében küldött trójai faló küldemények és másféle e-plasztikbombák.

Képviseleti rendszer - Mastermind Team

Azok, akik támogatják ennek az új infrastruktúrának az elterjesztését, képviselői státust szerezhetnek, a Mastermind Team nevű szervezet tagjaként. Ez természetesen már üzleti alapon történik. Egy képviselő a nem ingyenes regisztráció után kap egy saját, új típusú, levelező szerver webhelyet, az összes működő funkcióval és komplett marketing csomaggal. A Mastermind Team hierarchikus szervezésű, mint minden MLM rendszer. A felsőbb kapcsolatunk a tréner, míg a hozzánk csatlakozókat nekünk kell gardírozni. A legfontosabb azonban az volna, hogy, a szakértői csoportok kooperációjának az erejét kihasználva, minél gyorsabban el lehessen terjeszteni a technológiát. Mielőtt az ellendrukkerek harcba tudnának szállni. Így talán a piramisjáték jelleg is megbocsátható.

Mibe kerül?

Az előfizetési díj alig havi 5 dollár, egyelőre, de csak akkor, ha a hirdetéseket nem fogadja a postaláda tulajdonosa. A tisztességes hirdetéseket tehát nem zárja ki a rendszer a buliból, hisz azok eddig is működtek az off line médiában, csak itt most kemény ellenőrzés mellett lehet csak mellékelni őket. A hirdetések kizárása biztos bukásra ítélné az új architektúrát. Sőt, a spamek megfékezése miatt épp most nyerheti vissza az e-levelezés a hatékony hirdetési erejét! Eddig a hasznos hirdetések elvesztek a spamposványban.

A rendszer terjesztésében részt venni akarók havi 10 dollárral szállhatnak be, de a toborzott tagok jutalékával - elég bonyolult kompenzációs rendszer alapján - akár nyereségessé is tehetik az üzletüket. Ez a - már említett, - szokásos, MLM mátrix módszer. A regisztrációs link szokatlan helyen van. Jobboldalt a legalsó hivatkozás. Minden angolul! Egyelőre. A projekt még eléggé az elején tart (több coming soon felírat bukkan elő), így akár alapító tagként is beszállhatunk.
Kulcsszavak: e-mail

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55