Milliárdok az informatika fejlesztésére az oktatásban

MTI Sajtóadatbank, 2004. március 29. 09:11
A közoktatási intézmények 30 százalékában nincs megfelelő végzettségű informatika tanár, illetve rendszergazda, 23 százalékukban hiányzik a számítástechnikai laboratórium, mintegy 50 százalékukban nincs internet-hozzáférés. E hiányok orvoslása a 2004-2006 közötti időszak fontos feladata - tartalmazza az oktatási tárca stratégiája.

A dokumentum szerint a közoktatásban a rendszeresen számítógéppel segített oktatás aránya egy százalék alatt van. Elégtelen és változó színvonalú a tanárképzés és a továbbképzés. 2004 szeptemberétől évente 20 ezer pedagógust képeznének tovább, hogy megfelelő számítógépes felhasználói ismeretekkel rendelkezzenek. E célra a nemzeti fejlesztési tervben 500 millió forintot irányoznak elő. 2005-ig valamennyi közoktatási intézményt csatlakoztatni kívánják a Sulinet hálózatra. Erre évente 3 milliárd forintot irányoztak elő.

Jelenleg a közoktatásban 27, a felsőoktatásban 15 diákra jut egy számítógép. Elérhető cél, hogy egy-két éven belül a közoktatásban 10, a felsőoktatásban 5 diákra jusson egy komputer. Tavalyi adatok szerint a közoktatási intézményekben ugyan mintegy 150 ezer számítógép található, de ezek kétharmada 3 éves vagy még régebbi.

A közoktatásban az elektronikus formában elérhető tananyagok aránya nem éri el a hagyományos tananyagok 9 százalékát. A stratégia feladatként jelöli meg központi digitális tananyagtár felállítását, digitális könyvtárak, informatikai központok létrehozását. A központi digitális tananyagtár céljára 2004-2005-ben a nemzeti fejlesztési tervben 2 milliárd forintot szánnak. Az idei évtől hasonló összeget irányoznak elő az oktatási tartalomszolgáltatás fejlesztésére, bővítésére.

Tervbe vették a diákigazolványok korszerűsítését, egységes oktatói kártyacsalád bevezetését, felsőoktatási portál létrehozását. Kialakítanak a munkaerőpiac és a felsőoktatás közvetlen kapcsolatát támogató információs rendszert is.

Az Oktatási Minisztérium figyelmeztet: az információs társadalomban való élethez szükséges ismereteket a diákok többsége a középiskolában szerzi meg. Ha erre ott nem adódik lehetőségük, többségük súlyos hátrányt szenvedhet, vagy csak nehezen pótolhatja ezt a nélkülözhetetlen tudást.

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Airpods-tisztítókészlet és új Sandberg headset

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 09:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50