Júniusban "Üzleti hírszerzés és elhárítás" konferencia 2.

forrás Prim Online, 2004. április 7. 14:44

"Üzleti hírszerzés és elhárítás" címmel 2004. március 30-án egynapos konferencia került megrendezésre Budapesten a humán erőforrások, az üzleti információk, a szellemi termékek és a materiális javak védelméről a Corinthia Grand Hotel Royalban. Az Open Gates Hungary Kft. és az IBA Magyarország Kft. által szervezett fórumon - amelyet egy eseménysorozat első mérföldköveként mutattak be a közönségnek - több mint 70 résztvevő hallgatta meg neves magyar és külföldi szakemberek előadásait.

A résztvevők köre jól tükrözte, és egyben meg is erősítette egy vezető gazdasági tanácsadó cég által készült felmérés eredményeit, mely szerint a hűtlen kezelés, az ipari kémkedés, az illegális termékmásolás és a számítógépes bűnözés a legelterjedtebb gazdasági bűncselekmény Magyarországon is. A fenti okokból bekövetkezett károk a megkérdezett hazai nagyvállalatok hét százalékánál haladta meg az egymillió dollárt, 39 százalékuk állítja, hogy cégénél már történt jelentős gazdasági bűncselekmény. Ez nemcsak tízszázalékos emelkedést jelent a két évvel korábbi felmérés óta, de öt százalékponttal magasabb a nyugat-európai átlagnál, és két százalékponttal a régiónk más országaiban tapasztalt szintnél is.

A legfenyegetettebb cégek a bankok, biztosítótársaságok, illetve a vegyipar, gyógyszeripar, a high-tech szférák, az autóipar, sőt a média is. Nem véletlen tehát, hogy a budapesti konferencián is a hazai banki szféra (24%), az informatikai cégek (14%), biztosító társaságok (7%), híradástechnikai (7%) és távközlési cégek (7%), a nyomdaipar (3%), erőművek (3%), a gyógyszeripar (3%), és az orvosdiagnosztikai eszközgyártók (3%), és végül, de nem utolsó sorban a média képviselői voltak jelen.

A konferencia célja mindenek előtt az volt, hogy az előadások felhívják a figyelmet az üzleti hírszerzésből, ipari kémkedésből adódó gazdasági kockázatokra, valamint azok elhárításának, legelsősorban azok megelőzésének fontosságára. A hazai üzleti szemléletmód alakítására annál is inkább szükség van, mivel a fejlett piacgazdaságokban, például az Egyesült Államokban ennek a témának az oktatása már évtizedek óta az üzleti kultúra, az egyetemi tananyag szerves része, míg Magyarországon mindössze két éve lehet magas szintű oktatást kapni az egyik felsőoktatási intézményben.

Az előadók kihangsúlyozták, hogy az adott cég üzleti titkainak megvédése stratégiai kérdés, amely a különböző döntési szintek és felelősségi területek (cégvezetés, gazdasági-, biztonsági vezetés, humán erőforrás menedzsment, informatika, jog) feltétlen összefogását igényli. Mivel a globalizáció miatt egyre jobban kiéleződik a vállalatok közötti konkurenciaharc, az ipari kémkedés kockázata is egyre növekszik. További sajnálatos tény, hogy a gazdaságot ma már nem csak üzleti károkozás fenyegeti, hanem a terrorizmus következményeivel is számolni kell.

A konferenciarésztvevők - a hazai nagy- és középvállalatok vezérigazgatói, ügyvezető igazgatói, biztonsági és humánpolitikai, valamint IT- és biztonsági vezetői kiemelt érdeklődéssel fogadták Papp Péter, a kancellár.hu Kft. ügyvezető igazgatójának előadását (Tévhitek és valóság. Az informatikai rendszerek feltörésének kivédése), Szövényi György a Contarex Security Kft. ügyvezető igazgatójának előadását (Üzleti titkok védelmének legfontosabb jogi és gyakorlati kérdései), illetve Kis György, az ANIMA Polygraph Pszichológiai Tanácsadó Kft. ügyvezetőjének előadását (Az ipari kémkedéssel, illetőleg más alkalmazotti károkozásokkal szemben tehető legális intézkedések a humán erőforrás felkészítésében, valamint a felderítésben).

A szervező Open Gates Hungary Kft. és IBA Magyarország Kft. idén júniusban visszavárja a hazai nagy és középvállalatok vezetőit, hiszen a márciusi bevezető előadások után a konferenciasorozat következő állomása már az üzleti hírszerzés gyakorlati kérdéseivel fog foglakozni. A márciusi konferencia teljes videoanyaga a www.esemenymenedzser.hu/hirszerzes címen április 20-tól megtekinthető.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14