A Lindows Amerikán kívül megváltoztatja a nevét

Milkovits Gábor, 2004. április 8. 23:10
A Lindows bejelentette, hogy nem folytatja tovább a nemzetközi bíróságok előtt zajló küzdelmet a Microsoft ellen, hanem leteszi a fegyvert, és az Egyesült Államok kivételével ezentúl mindenütt más néven fog megjelenni.
Michael Robertson, a Lindows vezérigazgatója a cég internetes honlapján azt közli, hogy április 14-én hozzák majd nyilvánosságra új nevüket, amelyet termékeiknél is használni fognak. Robertson úr kedvence egyébként jelenleg a "Lindos" változat, de szívesen várja a közönség javaslatait is a cég internetes fórumán (URL: https://forum.lindows.com/forum/postlist.php?Cat=&Board=MemGenDiscuss ).

Szerinte nem volt más választásuk, mert már lehetetlenné vált, hogy továbbra is folytathassák tevékenységüket egy ilyen hatalmas cég támadásai közepette. A Lindows azt követően jelentette be a döntést, miután egy seattle-i bíróság elutasította azt a keresetüket, amelyben azt szerették volna elérni, hogy a Microsoft ne perelhesse őket folyamatosan különféle külföldi bíróságok előtt. A szoftveróriás még 2001 decemberében nyújtott be először keresetet a cég ellen az Egyesült Államokban, azzal vádolva őket, hogy jogtalanul használják a Windows márkanevet. Azóta két bírósági határozat is született az ügyben a Lindows javára, a pert pedig elnapolták. Máshol, pédául Finnországban, Svédországban és Hollandiában azonban a Microsoft került ki győztesen a jogvitából, a Lindowst pedig névváltoztatásra kötelezték. A sikeren felbuzdulva más országokra, például Franciaországra és Spanyolországra is kiterjesztették a peres eljárásokat, a Lindows pedig valószínűleg nem győzi a pereskedéssel járó huzavonát és költségeket. Robertson szerint a Microsoft azért támadja őket olyan erősen, mert termékük, a Lindows az egyetlen életképes Linux operációs rendszer asztali számítógépekhez, így komolyan veszélyezteti a Windows hegemóniáját. A felperes ugyanakkor ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy számukra kizárólag a névhasználat jelent problémát.

Az Egyesült Államokban zajló eljárás akár 2 teljes évig is eltarthat, feltéve, hogy eljut a legfelső bíróságig. A Lindows azt szeretné elérni, hogy határozat szülessen arról, miszerint a "windows" általános jelentéssel bíró szó, így nem lehet márkanévként kisajátítani. Számukra pozitív döntés esetén külföldön is keresztül akarják vinni a Windows márkanév érvénytelenítését, erre azonban kevés az esély, mivel a szó más nyelvekben aligha bír általános jelentéssel.
Kulcsszavak: Lindows

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59