A Neoware új PC-jén egyszerre fut a Windows és a Linux

Milkovits Gábor, 2004. április 10. 21:31
A Capio One elnevezésű kisméretű hálózati számítógépeken a felhasználó tetszés szerint átválthat az általa használni kívánt operációs rendszerre, legyen az a Windows vagy a Linux bármely változata.
A Capio One egy leegyszerűsített, úgynevezett „thin client” készülék, amely mindössze 199 dollárba kerül, és elsősorban helyi hálózatokban lehet praktikus. Magukon a számítógépeken csak egyfajta operációs rendszer van telepítve, ám a szerverre csatlakoztatott gépnél ülő felhasználók akadálytalanul átválthatnak a hálózaton használt más rendszerekre és azokat is futtathatják készülékükön. A Neoware Eon termékcsaládjának legújabb tagjai szintén rendelkeznek majd ezzel a praktikus funkcióval: az e 100-as alapmodell mellett már kapható a lapos megjelenítővel ellátott e 300-as és a Tablet PC formátumú e 500-as is.

A Neoware szeretné thin client készülékeit minél több, elsősorban szerveralkalmazással kompatibilissé tenni, hogy ezzel is elősegítse elterjedésüket. Első körben lehetővé tették, hogy gépeik az IBM Tivoli, a Microsoft Systems Management Server és az Altiris Deployment Solution eszközökkel együtt tudjanak működni. A kisméretű thin client hálózati számítógépek elterjedésének legfőbb akadálya szakértők szerint eddig elsősorban a technológia viszonylagos ismeretlensége volt. A nyilvánvaló előnyök, például az alacsonyabb ár és a nagyobb biztonság mellett az olyan új funkciók is javíthatják a praktikus készülékek piaci esélyeit, mint a fent említett többfajta operációs rendszerrel való használhatóság. A Neoware már eddig is könyvelhetett el apróbb sikereket: az Ikea például az ő készülékeiket használja áruházaiban és irodáiban egyaránt. Mike Kantrowitz, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy az előrejelzések szerint 2008-ra a hasonló számítógépek a teljes PC-piac 2%-át fogják alkotni, ami nem is olyan rossz arány, ha összehasonlítjuk az Apple jelenlegi 2,5%-os részesedésével.
Kulcsszavak: Linux Windows PC

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14