Amit nem szabad összekeverni: DRM és RMS

Zsadányi Pál, 2004. április 15. 11:38
Április 14-én újabb Microsoft fejtágító volt a Lurdy Házban, aminek a tárgya a tartalomvédelmi szolgáltatás volt. A témával kapcsolatban röpködnek olyan rövidítések (DRM, IRM, WRM, RMS), amelyek közt célszerű rendet teremteni.

DRM

Ez a Digital Right Management, a digitális adatok licenszjogainak a kezelésére hivatott megoldások összefoglaló neve, és több implementációja képzelhető el. Alapvetően a szerzői és kiadói jogok védelmét hivatott volna megoldani, ha ez valaha sikerül bárkinek is tökéletesen. Több kiadó erőlködik ilyen, feltörhetetlennek képzelt, megoldás elkészítésén, eddig nem sok sikerrel. A Microsoftnak is van rá egy, ugyanilyen nevű megoldása. Egyébként, ilyen védelmet használnak a - ma már fizetős - Napster utódnál is, és DRM védi a fényes tárcsákra írt digitális tartalmakat, vagy a digitális rádió és TV-adók csatornáit is.

IRM

Ez az Information Rights Management rövidítése, amit a legújabb Office System (2003) változatban vezetett be a Microsoft, és a később tárgyalandó RMS Office 2003-as kliens változata. Az RMS dokumentumok kezelése Windows 2003 előtti operációs rendszerek környezetében ugyanis csak egy kliens szoftver telepítésével oldható meg. Mivel az Office 2003-at alkalmassá tették az RMS használatára, vele együtt mindig települ az RMS kliens is, akármilyen operációs rendszerre telepítik éppen az Office 2003-at.

A Windows 2003 előtti MS operációs rendszereken akkor is kezelhetők RMS-el védett dokumentumok, ha az Office 2003-at nem telepítik, de akkor az IRM Internet Explorer kiegészítést kell letölteni és telepíteni. Ekkor azonban még egy külön kliens licencjogot is meg kell vásárolni a használatához.

WRM

Na, ilyen, az nincs, mondta az előadó, Szalontay Zoltán. Legalábbis a Microsoftnak. A W talán a Windowsra utalhat, de ez félreértés. Akkor is, inkább WRMS volna az igazi.

RMS és XrML

Ez a (Microsoft Windows) Rights Management Services, Windows tartalomvédelmi szolgáltatás rövidítése, és erről szólt Szalontay Zoltán előadása. Alapja az XML szabvány kör egyik forradalmian új koncepciójú szabványának az implementálásához kapcsolódik. Ez pedig az XrML (eXtensible Rights Markup Language - egy rugalmasan kiterjeszthető, digitális tartalmakhoz rendelhető jogok leírására alkalmas nyelv), amelynek jelenleg a MS RMS a létező egyetlen implementációja. Az XrML szabvány jelenleg a 2.0-s változatnál tart, a MS RMS ettől az eggyel elmaradottabb állapotot, az 1.2.1-est valósította meg. Bár az XrML elég széles fejlesztői közösség munkájának az eredménye, más, hasonló implementációnak még csak a híre sem jött eddig.

Mindez annak kapcsán vetődik föl, lamentált az előadáson Szalontay Zoltán, hogy minek kellett egy újabb adatvédelmi rendszert a piacra tennie a Microsoftnak, amikor kriptográfiával és védelmi rendszerekkel már tele van a szakmában a padlás. Nos, az XrML célját nem érti meg az, aki összekeveri a PKI, Kerberos és más védelmek célját és metodikáját az új szabvány stratégiájával. Míg az összes korábbi védelmi rendszer szinte kivétel nélkül a védendő adatobjektum eltulajdonításának és megcsapolásának a korlátozására koncentrál, addig az XrML a digitális adat teljes életidejű környezetének a megfogására tesz kísérletet. Hitelesítéshez egyébként az X.509a-t használták az MS WRMS-ben.

Egy PKI védelem - például - megvédi az adatot attól, hogy akár útközben, akár a végponton, illetéktelenek megismerhessék, vagy netán meghamisítsák, de ha már valaki kibontotta, akkor a nyílttá vált szövegről abszolúte nem gondoskodik. Az XrML szabályok szerint szerelt dokumentumok élete a keletkezéskor ennél sokkal bonyolultabb szintig meghatározható. Előírható, hogy

* mettől-meddig éljen (se előtte, se utána nem bontható ki!),

* ki férjen hozzá,

* mit csinálhat vele, aki kibonthatja (nyomtathatja-e, másolhatja-e, módosíthatja-e stb.).

Ez talán elég ízelítő abból, mennyivel okosabban kezelhető eszközt ad az XrML szabvány a védett adatkezelést kívánó rendszerek fejlesztőinek a kezébe. Messze a korábbi házirendi lehetőségeken túl. Nos, a MS WRMS, ebben a kategóriában hoz olyan megoldást, ami támaszkodik a Windows Server 2003-as .NET keretrendszer és az Office System 2003-as funkcionális lehetőségeire. Az MS WRMS szerver oldali része mindenképpen csak a Windows Server 2003 környezetében üzemeltethető (licenc szerver funkció!), mert a .NET 1.1-es keretrendszeri szolgáltatásokra épül. Az alkalmazók e-levelezési címeit nyilvántartó Active Directory (AD) és SQL szerver már ülhet akár Windows 2000 szervereken is. Külön probléma, hogy az AD erdőn kívüli ügyfelek kezelése nehézkesebb, és komoly licencköltségeket is okoz, tehát csak nagy cégeknek éri meg (Externel connector licenc, MS Passport azonosítás elfogadására).

A megoldás még nagy jövő előtt áll, de mindenképpen észre kell vennie az informatikai főnököknek, hogy itt valami egészen új eszköz lépett a piacra, ami drámaian rendet tud teremteni egy nagyvállalat belső ügyviteli rendjének a betartatásában. A vállalati információs rendszerek fejlesztői pedig megspórolhatnak rengeteg munkát, ha ráépítenek erre a védelmi szolgáltató rendszerre (RMS SDK). A termék - Szalontay Zoltán tapasztalata szerint - már túljutott a gyermekbetegségein. Kis elszólás Zolitól: - "egy nap alatt összeüthető egy telepítés, négy nap további munka a belövés, aztán akár hónapokig semmi baj vele". Az előadáson azért makacskodott. Ez a bemutatási effektus (a negatív változatban!). Jó rendszerszervezési előkészítés után nem kell folyton dajkálni. Kritikus pont a kivitelezéskor az Active Directory megfelelő védelmeinek a beállítása (például, az e-levél címek módosítását keményen korlátozni kell).

Összességében, nem olyan egyszerű, és nem is olcsó megoldásról van szó, de az adatőserdőben vele vágható rend sok helyen minden pénzt megérne! Különösen a korrupció elleni küzdelemben kaphatna nagy szerepet az államigazgatásban, de akár tőzsdés cégek igazgató bizottságai is nyugodtabban alhatnának, ha ilyen környezetben folyna a cégnél a munka. Hogy ne tudjanak iratok nyomtalanul eltűnni, vagy váratlanul felbukkanni, de Kulcsár Attila és Enron ügyek is nehezebben jöhetnének létre. Már, ha van rá elég politikai vagy gazdasági akarat, persze.

Kulcsszavak: Microsoft-hu security

Biztonságtechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt: hogyan kerülhetjük el, hogy csalók áldozatává váljunk?

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált. Aztán az állítólagos “emberrabló” szól bele a telefonba, és váltságdíjat követel, ellenkező esetben soha többé nem láthatjuk a fiunkat vagy a lányunkat. Az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint a csalók a jövőben egyre gyakoribbá váló telefonos átverések során a mesterséges intelligenciára támaszkodva súlyos érzelmi és anyagi károkat okozhatnak az áldozatoknak.

2024. február 28. 11:37

Romantika helyett átverés Valentin-napon? Kerüljük el a csalásokat a szerelem ünnepén!

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés: korábban nem ismert módokon keressük a szerelmet. A társkereső alkalmazásoknak 2022-ben világszerte több mint 350 millió felhasználójuk volt. Bár ilyen összetett hazai statisztikai adat nem ismeretes, de például az 1999-es alapítású magyar Randivonal.hu oldalt az évek során több, mint 3 millióan próbálták ki. Akár a telefonunkon is átlapozhatjuk potenciális jelöltjeink online katalógusát – a rémes beszélgetések és a kínos dupla randik ideje lejárt. Persze itt sem mindenki a szerelmet keresi: Valentin-nap alkalmából az ESET szakértői tanácsokat adnak arra vonatkozóan, hogyan akadályozhatjuk meg, hogy a csalók a szívünkön túl az értékeinket is ellopják.

2024. február 14. 11:32

Rendelhetek biztonságosan a Temuról? – Minden, amit tudnunk kell, mielőtt az új webáruházból vásárolunk

Valószínűleg nincs olyan közösségi média használó, aki az elmúlt időszakban ne találkozott volna a világ egyik legnagyobb webáruháza, a Temu hirdetéseivel. 3000 Ft egy pár sportcipőért? Számítógépes billentyűzet 4000 forintért? Látszólag verhetetlen ajánlatok. Köszönhetően a több tízmilliósra becsült termékkínálatnak és a rendkívül alacsony áraknak, az oldal tömegeket vonz, olyannyira, hogy a Temu a világ legtöbbször letöltött vásárlási appja lett. Vajon a Temu előretörése milyen hatással van a környezetre, a termékbiztonságra és jogszerűen működik-e a webáruház? 

2024. január 30. 12:55

Érinteni vagy nem érinteni: biztonságosabbak az NFC-fizetések?

A mágnescsíkos bankkártyák nagyjából 20 évvel ezelőtt jöttek divatba, de amellett, hogy az aláírások szükségessége megnehezítette a tranzakciókat, nem rendelkeztek megfelelő adattitkosítással. Biztonsági szempontból egyértelmű előrelépést jelentettek utódaik, a chipalapú kártyák, melyek az adattitkosítás révén fokozott biztonságot nyújtanak. Az ESET kutatói szerint ezek a kártyák továbbra is alkalmasak klónozásra vagy adatlopásra, bár az ilyen bűncselekmények elkövetése nagyobb kihívást jelent a bűnözők számára, mint a mágnescsíkos kártyák esetében. Közben pedig az érintésmentes fizetések egyre gyakoribbak – de vajon biztonságosabbak, mint a hagyományos fizetési módok?

2024. január 16. 13:09

Neked is az az újévi fogadalmad, hogy végre biztonságossá teszed az online életedet?

A január jó alkalom arra, hogy rendet tegyünk nem csak a fizikai környezetünkben, hanem a minket körülvevő virtuális világban is. Az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint ennek épp itt az ideje: ha mindenki tudatosan óvná adatait, akkor az online csalók nem tudnának boldogulni. 2023-ban 10 milliárd forintot csaltak ki magyar károsultaktól – és ez az összeg évről évre csak nő. Ha nem akarjuk, hogy idén tovább emelkedjen a károsultak száma, ideje kézbe venni a kiberbiztonságunkat.

2024. január 4. 16:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55