Standard and Poor's: A Matáv ígéretes, a Pannon veszélyeztetett

MTI Sajtóadatbank, 2004. április 22. 11:25
Május végén vagy júniusban dönt a Standard and Poor's a Deutsche Telekom - és így a német távközlési cég többségi tulajdonában lévő Matáv - nemrég pozitív figyelőlistára vett besorolásáról - áll a nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott szektorjelentésben, amely szerint a Pannon GSM-nek újítania kell, ha meg akarja őrizni máris erodálódó magyarországi piaci részesedését.

Az európai távközlési szektor helyzetéről közölt éves felmérésében az S&P azt írta: tavaly csaknem az összes, befektetői minősítéssel ellátott európai távközlési cég rekord szabadkészpénz-forgalmi többletet produkált, és ez valószínűleg az idén is megismétlődik.

A hitelminősítő adatai szerint az öt legnagyobb, a Deutsche Telekom, a France Télécom, a Telecom Italia, a holland Koninklijke KPN N.V. és a spanyol Telefónica összesített szabadkészpénz-forgalmi egyenlege - működési szintű pénzforgalmi egyenleg mínusz tőkekiadások - tavaly 29 milliárd euró volt.

Ha - ugyanúgy, mint az elmúlt egy évben - a működési szinten képzett szabadkészpénz-többletet a cégek továbbra is nettó adósságuk csökkentésére használják, az a következő 12 hónapban az európai távközlési szektor adósságállományának jelentős csökkenéséhez vezethet, ami a besorolások javítását fogja eredményezni - áll a Standard and Poor's londoni jelentésében.

A hitelminősítő közölte, hogy május végén vagy júniusban dönt a Deutsche Telekom besorolásáról, ami a cég gyakorlata szerint a DT stratégiai befektetésének, a magyar Matávnak a besorolását is érinteni fogja. Az S&P - az esetleges, bár nem garantált későbbi felminősítés előzetes mozzanataként - márciusban helyezte pozitív figyelőlistára a Deutsche Telekom és a Matáv hosszú lejáratú vállalati adósságainak egyaránt "BBB plusz" - még befektetésre ajánlott, de spekulatív elemeket is tartalmazó - adósminősítési besorolását, a német távközlési vállalat vártnál sokkal jobb eredményeire és adósságcsökkentésére hivatkozva.

A Standard and Poor's a két cég pozitív figyelőlistára helyezését a Deutsche Telekom tavalyi utolsó negyedévi és egész évi eredményeivel indokolta. Ezekből kitűnik, hogy a német piacvezető telefonszolgáltató éves szabadkészpénz-képzése 8,3 milliárd euró volt, lényegesen magasabb, mint a hitelminősítő által várt 7 milliárd euró. Ennek révén a nettó adósság is a vártnál jóval nagyobb mértékben, 46,6 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 61,1 milliárd euróról.

A Standard and Poor,s 2002 áprilisában csökkentette az addigi elsőrendű "A mínuszról" a jelenleg is érvényes, közepes befektetői "BBB plusz"-ra a magyar távközlési cég adóskockázati besorolását, miután ugyanezt tette az anyacég, a DT osztályzatával, a német vállalat akkor romlónak megítélt adósságleépítési kilátásaival indokolva a lépést. A DT visszaminősítésének előzményeként a német távközlési vállalat 2002-ben közölte, hogy adósságát továbbra is 50 milliárd euróra akarja csökkenteni az előző év végi több mint 60 milliárdról, de ezt a célt 2002 végéről 2003 végére halasztotta. Ehhez a célhoz képest érte el az adósság 46,6 milliárd euróra csökkentését tavaly a Deutsche Telekom.

A Matávról a Standard and Poor's mostani európai szektorjelentése azt írta, hogy a magyar telefoncég önállóan mért teljesítménye is erőteljes volt és javult tavaly, a magyar piacon terjedő liberalizálás, a Matáv vezetékes üzletágára ebből eredő nyomás, a mobilpiac fokozatosan éleződő versenye és a forint kilengései ellenére is.

A jelentés ugyanakkor az "A mínusz" besorolású Pannon GSM-ről azt írta: a legfőbb kockázat a magyar mobilszolgáltató 35,4 százalékos piaci részesedésének további esetleges eróziója az erős verseny közepette. A piaci részesedésért folyó versenyt tekintve a Pannon volt tavaly a leggyengébb szereplő a magyar piacon, és a cégnek újdonságértékű termékekkel és árképzési tervekkel kell előállnia, ha meg akarja őrizni pozícióját a telítettség felé tartó magyar mobilpiacon - áll a Standard and Poor's európai szektorjelentésében.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50