Az EU szeretne világelsővé válni a nanotechnológiában

Kiss Ádám Zoltán, 2004. május 13. 11:15
Az Európai Bizottság olyan stratégiát fogadott el, mely az EU nanotechnológoiában játszott meghatározó szerepét tovább szándékozik erősíteni, tekintettel a nano-megoldások széleskörű, a számítástechnikán, vagy akár az elektronikán jóval túlmutató távlataira.

Az Bizottság általános programjában ösztönzi az ilyen jellegű kutatásokat és befektetéseket, ami várhatóan nemsokára a pályázatok világában fog konkrét formát ölteni. Az EU kiemeli, hogy a nanotechnológia az egész társadalom jövőbeli képét alapvetően befolyásolja, mivel számos alkalmazási terület között a gyógyászatban, vagy a repülés terén is ígéretes fejlesztésekre ad lehetőséget. A legfontosabbak ezek közül a nano-cipek, az olyan nano-robotok, melyek az ember szervezetébe injekciózva képesek betegségek kezelésére, szintén fontos a nagy tűrőképességű borítások megjelenése, melyek többek között az űrkutatásban, és a repülés terén jelenthetnek stratégiai előnyt Európa számára. De a jövő szinte minden területét átszövik az új lehetőségek, egyes kutatócsoportok például olyan ruhaanyag kidolgozásán fáradoznak, mely szerkezete miatt nem koszolódik. Az EU eddig is az élcsapatba tartozott ezen a területen, hiszen 1997 és 1999 között az ilyen tudományos publikációk 32 százaléka származott Európából, míg az USA-ban ez az adat 24, Japánban 12 százalék. Ez a tendencia azonban beavatkozás, támogatás hiányában kezd megfordulni, így az EU 2010-ig megháromszorozza a nanotechnológiai kutatások támogatását. Az Európai Bizottság szerint a befektetés bőségesen megtérül, mivel a nanotechnológiai termékek piaca jelenleg 2,5 milliárd eurós, ám 2010-re nem kevesebb, mint 1 trillió euróra tehető. A 2002-2006-os EU programok már 1,3 milliárd eurót szánnak ilyen célra a hatodik kutatási keretprogramon (RFP6) belül , és a 2007-2013 időszakban ezt az összeget várhatóan legalább a duplájára emelik.

Kulcsszavak: tudomány EU

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezek az idei kulcstémák a webes és marketing stratégiák terén

Mások mellett Balogh Levente, a Szentkirályi ásványvíz alapítója, Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő, Sárospataki Albert, a Billingo vezérigazgatója és Huszár Viktor, a Teqball társalapítója is előadást tart az idei Maximum Web és Marketing Konferencián, ahol a résztvevő vállalkozók elsősorban a sikeres cégvezetés és online működés megvalósításához gyűjthetnek hasznos tudást a leghitelesebb példaképektől.

2024. május 14. 14:52

A Continental autógumija az első helyen végzett a Tyre Reviews szakportál négyévszakos abroncstesztjén

Újabb megmérettetésen, a Tyre Reviews 2024-es négyévszakos abroncsteszten győzedelmeskedett a Continental AllSeasonContact 2 modellje. Hét 205/55R16-os méretű, VW Golfra autóra felszerelt, egész évben használható modellből álló tesztmezőnyben ért el első helyezést.

2024. május 14. 13:17

A MOL nyerte a funkcionális átalakítás nagydíját az SAP Quality Awards versenyen

Az üzleti transzformáció a folyamatosan változó környezetben elengedhetetlen. Az SAP éppen ezért immár tizennegyedik alkalommal díjazza azokat az üzleti átalakítást megvalósító vállalatokat, amelyek élen járnak a változásban, és jó példaként szolgálnak a sikeres bevezetésben. Az SAP Quality Awards egyik nagydíját idén a magyar MOL nyerte el. 

2024. május 13. 17:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36